Η οργάνωση και λειτουργία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) εντός του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος (ΕΛΣΣ) ως ζήτημα εξευρωπαϊσμού - Νικολακοπούλου, Ακριβή (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Σκοπός της εργασίας που αφορά στη διερεύνηση του κεντρικού ερωτήματος «της αξιοπιστίας των ελληνικών στατιστικών δεδομένων» είναι η ανάδειξη της σπουδαιότητας της παραγωγής, ανάπτυξης και διάδοσης αξιόπιστων στατιστικών δεδομένων μέσα από την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος (ΕΣΥΕ) με τη θεσμοθέτηση του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος (ΕΛΣΣ) και της ανεξάρτητης Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) στο πλαίσιο της πλήρους εναρμόνισης της δράσης και λειτουργίας της με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η αμφισβήτηση των ελληνικών στατιστικών στοιχείων από τη διεθνή κοινότητα έθεσε σε κίνηση δράσεις διασφάλισης και βελτίωσης της ποιότητας των στατιστικών του ΕΛΣΣ, μέσω της εφαρμογής νέου ελληνικού και ενωσιακού θεσμικού πλαισίου για τις στατιστικές, που περιλαμβάνει το στατιστικό νόμο της Ελλάδος 3832/2010, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, τον ευρωπαϊκό Κανονισμό 223/2009 και τον Κανονισμό 2015/759, τον Κώδικα Ορθής Πρακτικής (ΚοΠ) των ευρωπαϊκών στατιστικών, τους Κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στατιστικό περιεχόμενο, τον Κανονισμό Στατιστικών Υποχρεώσεων των φορέων του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος (ΕΛΣΣ) και τα μνημόνια συνεργασίας μεταξύ των φορέων του ΕΛΣΣ. Ο στόχος του ΕΛΣΣ αποβλέπει στην ποιότητα των παραγόμενων στατιστικών και τη διαρκή βελτίωση τους, ακολουθώντας τα υψηλότερα ευρωπαϊκά και διεθνή στατιστικά πρότυπα, ώστε να υπάρξει πλήρης ευθυγράμμιση με τις αρχές του ΚοΠ των ευρωπαϊκών στατιστικών, δηλαδή της «επαγγελματικής ανεξαρτησίας», της «αμεροληψίας», της «αντικειμενικότητας», της «αξιοπιστίας», του «στατιστικού απορρήτου» και της «σχέσης κόστους – αποτελεσματικότητας».
The organization and operation of the Hellenic Statistical Authority (ELSTAT) within the Hellenic Statistical System (ELSS) as a Europeanization process
Keywords: Στατιστική; Εξευρωπαϊσμός; Ευρωπαϊκή Ένωση; Ευρωπαϊκο στατιστικό σύστημα; Ευρωπαϊκοί κανονισμοί; Ελληνικη στατιστική αρχή