Οι μεταρρυθμίσεις στις πολεοδομικές υπηρεσίες στο διάστημα 2010-12. Η περίπτωση της Μεσσηνίας. Κριτική και συμπεράσματα - Φύκιρης, Κωνσταντίνος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2012)
Η παρούσα εργασία εξετάζει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν λάβει χώρα τα τελευταία τρία χρόνια (2010–12) και επηρεάζουν τη λειτουργία των πολεοδομικών υπηρεσιών. Σκοπός είναι η εξέταση των επιπτώσεων των αλλαγών τόσο στις ίδιες τις υπηρεσίες όσο και στον ευρύτερο χώρο επιρροής των πολεοδομικών υπηρεσιών. Ως πλαίσιο αναφοράς για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων έχει ληφθεί η θεωρία της αποκέντρωσης των δημοσίων υπηρεσιών καθώς και το θεωρητικό υπόβαθρο του New Public Management (Νέα Δημόσια Διοίκηση). Αρχικά εξετάζονται τα βασικά σημεία του θεωρητικού πλαισίου και τα οφέλη που προσδοκούνται από την εφαρμογή του στη δημόσια διοίκηση. Στη συνέχεια περιγράφονται οι μεταρρυθμίσεις που εισήχθησαν την τελευταία τριετία και ο τρόπος που αυτές μεταβάλλουν τη λειτουργία των πολεοδομικών υπηρεσιών. Τα πρώτα συμπεράσματα προκύπτουν από τη σύγκριση των αλλαγών, όπως αυτές έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα, με τις προβλέψεις της θεωρίας. Για την ενίσχυση των συμπερασμάτων ακολουθεί η συλλογή πρωτογενών δεδομένων με τη μέθοδο των ερωτηματολογίων. Εξετάζεται ειδικότερα η περίπτωση του νομού Μεσσηνίας και επιλέγονται ως δείγμα οι υπάλληλοι των πολεοδομιών του νομού. Τα συμπεράσματα δεν είναι τόσο ενθαρρυντικά, τουλάχιστον στο βαθμό που η θεωρία προβλέπει. Αν και η πλειονότητα των μεταρρυθμίσεων κινείται προς την σωστή κατεύθυνση, χρειάζεται ακόμη πολύς δρόμος να διανυθεί για την επίλυση των προβλημάτων που διέπουν τις υπηρεσίες αυτές.
Μ.Δ.Ε. 65
Keywords: Πολεοδομία -- Ελλάδα; Πολεοδομικές υπηρεσίες; Μεταρρυθμίσεις; Μεσσηνία; Δημόσια διοίκηση; Αποκέντρωση