Διερεύνηση στάσεων γονέων απέναντι στους παιδικούς εμβολιασμούς και ο ρόλος τους στην πρόληψη ασθενειών. Η περίπτωση του εμβολίου κατά της μηνιγγίτιδας Β' (Bexsero) - Διαμαντοπούλου, Πολυξένη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Είναι ιδιαίτερης σημασίας η στάση των γονέων απέναντι στους παιδικούς εμβολιασμούς ειδικότερα όταν αφορά την εισαγωγή νέων εμβολίων όπως αυτό του μηνιγγιτιδόκοκκου τύπου Β. Η ανοσοποίηση είναι ένα σπουδαίο εργαλείο για την προστασία της δημόσιας υγείας και γι αυτό η εμβολιαστική κάλυψη μπορεί να την επηρεάσει ή να την μεταβάλλει. Η παρούσα έρευνα είχε ως στόχο να διερευνήσει τη στάση των γονέων απέναντι στα παιδικά εμβόλια και τον τρόπο, που αξιολογούν ένα νέο και στη συγκεκριμένη περίπτωση αφορά αυτό για τη νόσο της μηνιγγίτιδας τύπου Β. Η έρευνα διεξήχθη με τη συμπλήρωση ενός δομημένου ερωτηματολογίου από 160 γονείς, το οποίο αποτελούταν από ερωτήσεις κλειστού τύπου και μια ανοιχτού τύπου. Από την ανάλυση των δεδομένων προκύπτει ότι, οι γονείς έχουν πρόθεση να διενεργήσουν στα παιδιά τους το καινούργιο εμβόλιο έναντι της μηνιγγίτιδας τύπου Β. Φαίνεται να έχουν εμπιστοσύνη στους επαγγελματίες υγείας θεωρώντας τους την κύρια πηγή πληροφόρησής τους. Το κόστος και οι πιθανές τοπικές αντιδράσεις από το εμβόλιο δεν τους αποτρέπει στο να το αποδεχτούν. Ανησυχούν κυρίως για τις παρενέργειες, που μακροπρόθεσμα θα μπορούσαν να εμφανιστούν και να επηρεάσουν την υγεία του παιδιού τους. Επίσης εκφράζουν την επιθυμία να καλυφθεί από τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ ταυτόχρονα ανησυχούν και προβληματίζονται για το γεγονός ότι, το κράτος δεν το έχει συμπεριλάβει ακόμα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού. Είναι σημαντικός ο τρόπος, που το κράτος εφαρμόζει ένα πρόγραμμα εμβολιασμού και παρεμβαίνει για την προστασία της υγείας των ατόμων. Η σωστή ενημέρωση με επιστημονική εγκυρότητα δίνουν τη δυνατότητα στα άτομα να αντιληφθούν τη σημασία του και να τον υιοθετήσουν ως συμπεριφορά υγείας.
Αριθμός Εισαγωγής: 011524-011525 cd
Keywords: Παιδιατρική; Παιδιά -- Υγεία και υγιεινή; Παιδική πρόνοια -- Ελλάδα