Η επίδραση της οικονομικής ανάδυσης των τριών κρατών της Ινδίας, της Κίνας και της Νοτίου Αφρικής σε δομές παγκόσμιας οικονομικής διακυβέρνησης: Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου - Παγκόσμια Τράπεζα - Κουτέρης, Βασίλειος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Η παρούσα μελέτη εξετάζει την επίδραση της οικονομικής ανάδυσης της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής στις παγκόσμιες δομές διακυβέρνησης, με έμφαση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) και την Παγκόσμια Τράπεζα (ΠΤ). Μέσα από την ανάλυση βασικών κινδύνων, όπως η διατάραξη των εμπορικών ισορροπιών, η αύξηση του προστατευτισμού και η δημιουργία εναλλακτικών θεσμών όπως η Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα (NDB), αναδεικνύονται οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν αυτοί οι θεσμοί στο πλαίσιο ενός πολυπολικού οικονομικού περιβάλλοντος. Τα ευρήματα υποδεικνύουν την ανάγκη για θεσμικές μεταρρυθμίσεις, ενίσχυση της διαφάνειας και προώθηση της ισότιμης εκπροσώπησης, ώστε να διατηρηθούν η νομιμοποίηση και η αποτελεσματικότητα αυτών των οργανισμών. Επιπλέον, υπογραμμίζεται η σημασία της πολυμερούς συνεργασίας και της διαφοροποίησης των χρηματοδοτικών εργαλείων ως στρατηγικές για την αντιμετώπιση των πιέσεων που ασκούν οι αναδυόμενες οικονομίες. Στην υπάρχουσα βιβλιογραφία η οποία είναι πλούσια από εμπειρικά δεδομένα, η μελέτη συμβάλλει στη συζήτηση για τη διεθνή οικονομική διακυβέρνηση, παρέχοντας πρακτικές προτάσεις και κατευθύνσεις για περαιτέρω έρευνα.
The Impact of the Tri-State Economic Rise of India, China and South Africa on Global Economic Governance Structures: World Trade Organization - World Bank
Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου - Παγκόσμια Τράπεζα - World Trade Organization - World Bank
Keywords: Διεθνείς οικονομικές σχέσεις; Οικονομική ανάπτυξη; Διεθνές εμπόριο; Παγκόσμιες Δομές Διακυβέρνησης; BRICS; Ανάλυση Κινδύνων; Βιώσιμη Ανάπτυξη; Οικονομική Σταθερότητα