Η διερεύνηση της επίδρασης των προτεινόμενων αλλαγών του Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου στην επαγγελματική ταυτότητα των εκπαιδευτικών και την επαγγελματική του εξέλιξη. - Παναγοπούλου, Ζωή (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Στην παρούσα εργασία διερευνήθηκε το θέµα της επαγγελµατικής ταυτότητας των Ελλήνων εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης μέσα από τις θεσμικές αλλαγές που υπέστη ο θεσμός του ολοήμερου σχολείου. Έγινε προσπάθεια να εντοπιστούν οι παράγοντες που επηρεάζουν είτε θετικά είτε αρνητικά το έργο του εκπαιδευτικού, άρα και κατ’ επέκταση την επαγγελµατική του ταυτότητα, να κατανοηθεί το πώς οι ίδιοι εκπαιδευτικοί αντιµετωπίζουν το έργο τους και το πώς βλέπουν τον εαυτό τους ως επαγγελµατία και τελικά αν η εκπαιδευτική πολιτική, που διαµορφώνει και το εργασιακό πλαίσιο, επηρεάζει τα επίπεδα παρώθησης και δέσµευσης απέναντι στο έργο τους και τη συνολική επαγγελµατική τους ικανοποίηση. Στο θεωρητικό κομμάτι της εργασίας γίνεται λόγος για την εξελικτική πορεία της δομής και της οργάνωσης του ολοήμερου σχολείου, η οποία ολοκληρώνεται με την τελευταία θεσμική αλλαγή οδηγώντας στην σημερινή πραγματικότητα. Μέσα από την αλλαγή αυτή, ερευνάται αν και κατά πόσο επιτυγχάνεται ο στόχος του ολοήμερου σχολείου, ενώ αναλύονται οι έννοιες της επαγγελματικής ταυτότητας και του ρόλου του εκπαιδευτικού. Χρησιμοποιήθηκε ποιοτικού τύπου μεθοδολογία, με εργαλείο συλλογής δεδομένων την ημιδομημένη συνέντευξη. Το δείγμα αφορούσε επτά εκπαιδευτικούς από την ευρύτερη περιοχή των πόλεων της Κορίνθου και της Αθήνας. Τα αποτέλεσματα της έρευνας έδειξαν ότι ο εκπαιδευτικός έχει πλέον υποχρέωση να αναλάβει περισσότερους ρόλους, διαμορφώνοντας ποικιλία ταυτοτήτων, που όπως φαίνεται εκτός από την συνιστώσα του εαυτού περιλαμβάνει την αλληλεξάρτηση με το περιβάλλον, τα συναισθήματα, τους ατομικούς στόχους και τις προσωπικές φιλοδοξίες των εκπαιδευτικών. Επίσης, ο παράγοντας της εκπαιδευτικής πολιτικής επιδρά στην αποτελεσµατικότητα, τις πρακτικές και τις πεποιθήσεις των εκπαιδευτικών, την κινητοποίηση και τη γενικότερη επαγγελµατική τους ικανοποίηση.
Αριθμός Εισαγωγής: 012464-012465 cd
Keywords: Σχολεία, Ολοήμερα -- Ελλάδα; Σχολική διοίκηση και οργάνωση -- Ελλάδα; Δάσκαλοι -- Επαγγελματική ικανοποίηση -- Ελλάδα; Εκπαίδευση, Πρωτοβάθμια -- Ελλάδα