Η συμβολή του τουρισμού στην επίτευξη του Στόχου 8 για διαρκή, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς οικονομική ανάπτυξη με αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στα πλαίσια των ευρωπαϊκών πολιτικών: η περίπτωση του Δήμου Χανίων - Παρδαλάκης, Μιχαήλ (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως στόχο την ανάδειξη της σημασίας του τουρισμού στην επίτευξη του στόχου 8 της βιώσιμης ανάπτυξης, ο οποίος επιδιώκει τη διαρκή, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς οικονομική ανάπτυξη και πλήρη απασχόληση και αξιοπρεπή εργασία για όλους, τόσο σε ευρωπαϊκό και εθνικό, όσο και, κατ’ επέκταση, σε τοπικό επίπεδο, εστιάζοντας στην περίπτωση του Δήμου Χανίων. Επιπλέον, μελετά το ρόλο και τις εφαρμογές των νέων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών στον τουριστικό τομέα, εξετάζοντάς τις στενότερα υπό το πρίσμα της σύγχρονης πραγματικότητας των έξυπνων πόλεων και του βαθμού εφαρμογής τους στο Δήμο Χανίων. Έτσι, θα παρουσιαστεί η υφιστάμενη κατάσταση αναφορικά με την πολιτική και τις δράσεις του Δήμου Χανίων για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου, οι ενέργειές του για την κινητοποίηση και συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και της κοινωνίας των πολιτών στον τουριστικό τομέα και θα αναλυθούν οι προσπάθειες που γίνονται για τη μετατροπή των Χανίων σε έξυπνη πόλη. Στη συνέχεια, θα διεξαχθεί ποσοτική έρευνα με αναφορά στο σκοπό της και στο μεθοδολογικό εργαλείο που χρησιμοποιήθηκε και, τέλος, θα γίνει επεξεργασία και ανάλυση των δεδομένων που συλλέχθηκαν, ενώ η διπλωματική εργασία θα ολοκληρωθεί με τη διατύπωση συμπερασμάτων και προτάσεων για τη βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης.
The contribution of tourism in attaining Goal 8 for sustained, inclusive and sustainable economic growth utilizing new technologies within the framework of European policies: the case of the Municipality of Chania
Αρ. Εισ.: 145 cd
Keywords: Τουρισμός -- Ελλάδα -- Δήμος Χανίων; Βιώσιμη ανάπτυξη; Οικονομική ανάπτυξη; Νέες τεχνολογίες; Νέες τεχνολογίες -- Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της; Στόχος 8 της βιώσιμης ανάπτυξης; Τουρισμός; Νέες τεχνολογίες; Έξυπνη πόλη; Δήμος Χανίων; Ποσοτική έρευνα; Goal 8 of sustainable development; Quantitative survey; Municipality of Chania; Smart city; New technologies; Tourism