Οι δημόσιες συμβάσεις καινοτομίας ως εργαλεία χρηματοδότησης στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Horizon 2020. Συνέργειες με τα Διαρθωτικά Ταμεία. Η περίπτωση του Δήμου Νεάπολης-Συκεών - Λιανού, Ελένη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Στο πλαίσιο της παρούσας εργασίας παρουσιάζεται το θεσμικό πλαίσιο των δημοσίων συμβάσεων, που σχετίζονται με την Έρευνα και την Ανάπτυξη καθώς και με την καινοτομία, δηλαδή οι Προ-εμπορικές Δημόσιες Συμβάσεις, οι Δημόσιες Συμβάσεις Καινοτόμων Λύσεων και οι Συμπράξεις Καινοτομίας, ρίχνοντας επίσης φως και σε πτυχές αλληλεπιδράσεων των δύο πρώτων. Πρόκειται για ένα εργαλείο που ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει ευρεία και πετυχημένη εφαρμογή, στην Ελλά-δα δεν συναντώνται ακόμη ουσιαστικές προσπάθειες αξιοποίησής του. Για το λόγο αυτό, στην παρούσα εργασία παρουσιάζονται οι δυνατότητες αξιοποίησης των διασυ-νοριακών δημόσιων συμβάσεων καινοτομίας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Ορίζο-ντας 2020 και στις τυχόν συνέργειές τους με τα Διαρθωτικά Ταμεία με αναφορά σε επιλεγμένες καλές ευρωπαϊκές πρακτικές. . Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις συνθήκες και στις προϋποθέσεις αξιοποίησής τους από τους Ευρω-παϊκούς Ομίλους Εδαφικής Συνεργασίας, δεδομένου ότι αποτελούν νομικές οντότητες που παρέ-χουν κοινές υπηρεσίες, διαθέτουν και διαχείριζονται κοινό προϋπολογισμό και υλοποιούν κοινές δράσεις και κατ' επέκταση δύνανται να αναλάβουν ρόλο αναθέτουσας αρχής διασυνοριακών συμ-βάσεων καινοτομίας στο όνομα και για λογαριασμό των μελών τους. Τέλος, διερευνούνται οι δυνατότητες αξιοποίησης των δημόσιων συμβάσεων καινοτομίας από έναν ελληνικό δήμο, το Δήμο Νεάπολης-Συκεών, καταλήγοντας σε συγκεκριμένες προτάσεις και παραδείγματα από την ευρωπαϊκή πρακτική.
Public procurement of innovation as a funding tool under the Horizon 2020. Synergies with Structural Funds. The case of Municipality of Neapoli-Sykies
Keywords: Δημόσιες συμβάσεις--Ελλάδα; Εμπορικές συμβάσεις; Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα--Εμπορική πολιτική; Διεθνεις οικονομικές σχέσεις; Δημόσιες συμβάσεις καινοτομίας; Συμπράξεις καινοτομίας; Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Ορίζοντας 2020; Διαρθρωτικά Ταμεία; Ευρωπαϊκός Όμιλος εδαφικής Συνεργασίας