Η Θεατρική Αγωγή ως μέσο ευαισθητοποίησης των μαθητών/ριών του Δημοτικού Σχολείου στα έμφυλα στερεότυπα. Μια έρευνα δράσης σε μαθητές/ιες της ΣΤ' τάξης του 4ου Δημοτικού Σχολείου Γαλατσίου - Πιντζοπούλου, Αλεξάνδρα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Η παρούσα εργασία εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο αναπαράγονται τα έμφυλα στερεότυπα στο μάθημα της Θεατρικής Αγωγής. Επιπλέον, ερευνάται το πώς θα μπορούσε η Θεατρική Αγωγή, χρησιμοποιώντας τα εργαλεία της δραματικής τέχνης στην εκπαίδευση, να ευαισθητοποιήσει μαθητές και μαθήτριες που βρίσκονται στην προεφηβεία, πάνω σε έμφυλα θέματα. Τα παιδιά που βρίσκονται σε αυτή την περίοδο ανάπτυξης, περνάνε ένα κρίσιμο στάδιο για την ολοκλήρωση της κοινωνικοποίησής τους και τη διαμόρφωση της έμφυλης ταυτότητάς τους. Στα πλαίσια της ευαισθητοποίησής τους πάνω στα έμφυλα στερεότυπα, πραγματοποιήθηκαν δώδεκα θεατροπαιδαγωγικές παρεμβάσεις που ενσωμάτωναν την έμφυλη θεωρία, στα παιδιά της ΣΤ’ τάξης του 4ου Δημοτικού Σχολείου Γαλατσίου. Στόχος των παρεμβάσεων ήταν τα παιδιά να καταστούν ικανά να αναγνωρίζουν αρχικά τα έμφυλα στερεότυπα, ώστε στη συνέχεια να μπορέσουν όχι μόνο να τα αποδομήσουν, αλλά και να μετασχηματίσουν συνολικά τις απόψεις τους πάνω σε έμφυλα ζητήματα. Τα αποτελέσματα που εξήχθησαν από την έρευνα ανέδειξαν τον ρόλο που μπορεί να παίξει το μάθημα της Θεατρικής Αγωγής στην επίλυση προβλημάτων εντός του σχολικού περιβάλλοντος, την αποδόμηση στερεοτυπικών αντιλήψεων, αλλά και την βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ των μελών της ομάδας.
Drama education as a tool for raising awareness of gender stereotypes among primary school students. An action research among students studying in the 6th grade of the 4th Primary School of Galatsi
Keywords: Θεατρική αγωγή; Εκπαιδευτικό δράμα; Δραματική τέχνη; Έμφυλα στερεότυπα; Έμφυλη ταυτότητα; Πρωτοβάθμια εκπαίδευση; Κοινωνικοποίηση; Έμφυλα Στερεότυπα, Έμφυλη Ταυτότητα, Θεατρική Αγωγή, Θέατρο στην Εκπαίδευση, Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση