Αξιολόγηση άγχους και αντιλαμβανόμενης κοινωνικής υποστήριξης εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου - Οικονομοπούλου, Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Εισαγωγή: Ο χώρος της υγείας αποτελεί ένα ευάλωτο και απαιτητικό περιβάλλον εργασίας. Οι διάφορες ελλείψεις σε εξοπλισμό και υλικά, ο υψηλός φόρτος εργασίας, οι καθημερινές πιέσεις και η επαφή με τον ανθρώπινο πόνο είναι μόνο μερικές παράμετροι που μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένο εργασιακό άγχος και ανασφάλεια στον υγειονομικό χώρο. Σκοπός: Να εξεταστούν τα επίπεδα του άγχους και η αντιλαμβανόμενη κοινωνική υποστήριξη των εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Κορίνθου. Για το σκοπό αυτό, τα δεδομένα συλλέχθηκαν με την μέθοδο του ανώνυμου ερωτηματολογίου. Μεθοδολογία: Ο πληθυσμός της μελέτης ήταν εργαζόμενοι του Γενικού Νοσοκομείου Κορίνθου και συγκεκριμένα το ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό. Το ερωτηματολόγιο βασίστηκε στη συμπλήρωση δημογραφικών στοιχείων, στο ερωτηματολόγιο STAI που μετράει το άγχος και στο ερωτηματολόγιο της κοινωνικής υποστήριξης MSPSS. Εξασφαλίστηκε ανωνυμία, εμπιστευτικότητα των προσωπικών δεδομένων και χρησιμοποίηση των απαντήσεων μονάχα για σκοπούς της έρευνας. Ο χρόνος διεξαγωγής της μελέτης ήταν μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2023. Αποτελέσματα: Στη μελέτη ανταποκρίθηκε ένα ποσοστό 73,6% που αντιστοιχούσε σε 162 εργαζόμενους. Ο δείκτης εκτίμησης άγχους του δείγματος κυμαίνεται σε μέτρια επίπεδα. Η ανάλυση του ερωτηματολογίου STAI έδειξε πως επικρατούσαν περισσότερο τα θετικά συναισθήματα έναντι των αρνητικών, με τις θετικές προτάσεις να συγκεντρώνουν υψηλότερη μέση βαθμολόγια στην 4-βάθμια κλίμακα τύπου Likert σε σχέση με τις αρνητικές. Αναφορικά με τα δεδομένα της Κλίμακας MSPSS, που εκτιμάται σε 7-βάθμια κλίμακα τύπου Likert, η μέση βαθμολογία βρέθηκε 58,5 υποδηλώνοντας μια συνολικά καλή αντίληψη της κοινωνικής υποστήριξης για το δείγμα και μάλιστα από όλες τις κοινωνικές ομάδες (οικογένεια, φίλοι, άλλα σημαντικά πρόσωπα). Συμπεράσματα: Η έρευνα ανέδειξε ισχυρή σχέση ανάμεσα στο άγχος και την αντιλαμβανόμενη κοινωνική υποστήριξη των υγειονομικών υπαλλήλων. Επίσης βρέθηκε στατιστικά σημαντική διαφορά στην αντιλαμβανόμενη κοινωνική υποστήριξη των εργαζομένων ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση και συγκεκριμένα οι έγγαμοι φάνηκε να αντιλαμβάνονται περισσότερο την υποστήριξη που λαμβάνουν από τον κοινωνικό τους περίγυρο σε σύγκριση με τους διαζευγμένους. Βρέθηκαν διαφορές στις βαθμολογίες του άγχους ανάλογα με τον τομέα εργασίας. Οι εργαζόμενοι της Διοίκησης φάνηκε πως βιώνουν υψηλότερα επίπεδα άγχους σε σύγκριση με εργαζόμενους της Ψυχιατρικής κλινικής, τόσο παροδικά όσο και ως μόνιμη κατάσταση. Συνεπώς , γίνεται αντιληπτό πως η κοινωνική υποστήριξη, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο , για την αντιμετώπιση του εργασιακού άγχους. Λέξεις –κλειδιά: άγχος, κοινωνική υποστήριξη, τομέας υγείας, εργαζόμενοι
Αριθμός Εισαγωγής: 013794 cd
Keywords: Νοσηλευτική--Ψυχολογικές απόψεις; Νοσοκομεία--Εργαζόμενοι; Νοσηλευτικό προσωπικό--Άγχος; Άγχος; Κοινωνική Υποστήριξη; Τομέας υγείας; Εργαζόμενοι; Stress; Social support; Health space; Workers