Ηλεκτρονικός Αθλητισμός (e-sports): Η καθιέρωση και οι προοπτικές του - Καστανιάς, Ευάγγελος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Ο Ηλεκτρονικός Αθλητισμός (e-sports), αποτελεί σημείο έλξης για πολλούς νέους, την σύγχρονη εποχή. Η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα στην Ευρώπη, που αναγνωρίζει θεσμικά τον ηλεκτρονικό αθλητισμό και τον αναβαθμίζει σε σημαντικό βαθμό, ενώ η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, συμπεριλαμβάνει τον Ηλεκτρονικό Αθλητισμό στα αθλήματα επίδειξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι. Οι εξελίξεις αυτές, έστρεψαν το ενδιαφέρον της ακαδημαϊκής κοινότητας στο φαινόμενο των esports και στους παράγοντες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για τις αποφάσεις των φορέων του αθλητισμού να τον αναγνωρίσουν ως επίσημη αθλητική δραστηριότητα. Ο σημαντικότερος παράγοντας είναι η δημοφιλία των ηλεκτρονικών παιχνιδιών που αριθμούν σε παγκόσμιο επίπεδο 2,7 δισεκατομμύρια παίκτες, η στροφή αυτή των νέων στο γρήγορο και ταχύτατα εναλλασσόμενο ψηφιακό περιβάλλον και στην ολοένα και αυξανόμενη χρήση της τεχνολογίας, η οποία τους έχει οδηγήσει στην αναζήτηση νέων τρόπων άθλησης, με την χρήση ειδικού τεχνολογικού εξοπλισμού οδήγησε την βιομηχανία των esports, στην διεύρυνση του φάσματος των δραστηριοτήτων, φτιάχνοντας ειδικά στάδια που να μπορούν να φιλοξενήσουν μεγάλες διοργανώσεις και στην εμβάθυνση των μελετών για την καλυτέρευση του προσφερόμενου εξοπλισμού και την παροχή νέων ψηφιακών λύσεων. Η εισαγωγή της ειδικής σειράς των Olympic Virtual Series στο πρόγραμμα επιδείξεων των Ολυμπιακών Αγώνων το 2024 ενδυναμώνει επιπλέον τον κόσμο του ηλεκτρονικού αθλητισμού καθώς θα προσδώσει το απαιτούμενο κύρος και την Ολυμπιακή διάσταση που λείπει από τον ηλεκτρονικό αθλητισμό. Επιπλέον, ο ηλεκτρονικός αθλητισμός αποτέλεσε για τις ήδη υπάρχουσες ομοσπονδίες διέξοδο στην περίοδο της πανδημίας του COVID-19, με αποτέλεσμα να εμπλουτίσουν την δραστηριότητά τους στο ψηφιακό κομμάτι, που εδώ και χρόνια δεν αξιοποιούσαν πλήρως. Η παρούσα εργασία, αποτελεί μια προσπάθεια συλλογής των απαραίτητων δεδομένων που χρειάζεται ο αναγνώστης για να καταλάβει την σπουδαιότητα και το μέγεθος του ηλεκτρονικού αθλητισμού σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και στην Ελλάδα.
E-sports: It’s establishment and prospects
Keywords: Ηλεκτρονικός αθλητισμός; Ηλεκτρονικά παιχνίδια; Βιομηχανία ηλεκτρονικών παιχνιδιών; Esports; Electronic games; Electronic games industry; Ηλεκτρονικός Αθλητισμός; Παρίσι 2024; Electronic Sports; Paris 2024; Live Broadcast; Ζωντανή Μετάδοση; Θεαματικότητα; Viewership; Federations; Ομοσπονδίες