Η συμβολή της Τέχνης στη θεραπευτική πορεία ψυχικά πασχόντων. Απόψεις ειδικών στις θεραπείες μέσω Τέχνης. - Φαλιέρου, Παναγιώτα - Δήμητρα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι αρχικά να δοθεί ο βασικός ορισμός της Τέχνης. Κύριος στόχος μέσω του ορισμού της τέχνης ,καθαυτής, όσο και των θεραπειών που μπορούν να εφαρμοστούν μέσω από την εκάστοτε τέχνη είναι η ανάγκη για μεγαλύτερη αναγνωσιμότητα από το ευρύ κοινό. Η εργασία αποτελείται από δύο μέρη το θεωρητικό και το ερευνητικό. Το θεωρητικό μέρος αποτελείται από πέντε βιβλιογραφικά κεφάλαια. Στο πρώτο κεφάλαιο πραγματοποιήθηκε μία γενική αναφορά στον ορισμό της τέχνης αλλά και της ψυχικής υγείας έτσι ώστε να προσδιοριστούν δύο βασικές έννοιες της εργασίας, που αποτελούν και τον άξονα της. Στα υπόλοιπα κεφάλαια καταγράφθηκε η παρουσία των θεραπειών μέσω τέχνης, ο ορισμός τους όπως και η καθιέρωσή τους στο τομέα της θεραπευτικής πορείας της ψυχικής υγείας. Στο θεωρητικό μέρος, δόθηκε μία βιβλιογραφική ανάλυση στην καθιέρωση και ύπαρξη των θεραπειών μέσω τέχνης δίνοντας μία εναλλακτική και καινοτόμα λύση στον τομέα της ψυχικής υγείας. Τέλος, αναφορικά με το θεωρητικό μέρος παρατέθηκαν και οι ουμανιστικές αρχές για την τέχνη. Στη συνέχεια της εργασίας πραγματοποιήθηκε έρευνα με κύριο στόχο τη διερεύνηση των απόψεων των ειδικών στις θεραπείες μέσω Τέχνης, που αφορούσε διάφορες πτυχές του κεντρικού θέματος όπως για παράδειγμα τα ευεργετικά αποτελέσματα των θεραπειών μέσω τέχνης, την αναβάθμιση των υπηρεσιών που εφαρμόζονται κα. Η μέθοδος που ακολουθήθηκε ήταν η ποιοτική μέθοδος μέσω των συνεντεύξεων των ειδικών. Το δεύτερο μέρος αποτέλεσε το ερευνητικό μέρος της εργασίας όπου και αναφέρθηκε η μεθοδολογία της έρευνας. Εν συνεχεία η ανάλυση και ερμηνεία των συλλεχθέντων στοιχείων από τις απόψεις των ειδικών στις θεραπείες μέσω τέχνης. Τα ερευνητικά ερωτήματα τοποθετήθηκαν σε θεματικές ενότητες. Κατά την περάτωση της έρευνας πραγματοποιήθηκε η ανάλυση των δεδομένων των απαντήσεων των ειδικών.
Αριθμός Εισαγωγής: 012761 cd
Keywords: Τέχνη, Θεραπεία μέσω της; Τέχνη -- Ψυχολογικές απόψεις; Τέχνη -- Κοινωνικές απόψεις; Ψυχική υγεία; Τέχνη; Ψυχική υγεία; Ειδικοί στις θεραπείες μέσω Τέχνης; Art; Mental health; Experts in Art Therapy