Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της δημόσιας διοίκησης στην Ελλάδα: μοντέλα εφαρμογής και αποτελέσματα κατά την περίοδο της πανδημίας του covid-19 : Μελέτη Περίπτωσης Υπουργείο Υγείας - Μποζάς, Ηλίας (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Ο αντίκτυπος της πανδημίας COVID-19 έχει προκαλέσει σημαντικά προβλήματα σε πολλές διαφορετικές λειτουργίες του δημόσιου τομέα σε όλο τον κόσμο που εκτείνονται πέρα από τη δημόσια υγεία. Για την προστασία των πολιτών και τη λειτουργικότητα των υπηρεσιών, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του δημόσιου τομέα επιλέχθηκε από πολλές χώρες ως η πιο αξιόπιστη λύση, μια πολιτική με στόχο την έγκαιρη και αποτελεσματική εξυπηρέτηση των πολιτών. Ακολουθώντας τα παραδείγματα άλλων χωρών, η Ελλάδα κινήθηκε και αυτή στην ίδια κατεύθυνση, καταφέρνοντας να ανταποκριθεί στους αυστηρούς χρόνους ζήτησης και να εφαρμόσει πολλές ψηφιακές υπηρεσίες όπως το Gov.gr, κεντρική πλατφόρμα ενημέρωσης και υπηρεσιών δημόσιας διοίκησης, την ψηφιακή πλατφόρμα myDeskLive. gov.gr για την εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων με τη διενέργεια ψηφιακών ραντεβού και τη δημιουργία της Υπηρεσίας Άυλης Συνταγογράφησης. Αυτά είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα για το πόσο επιτυχημένη ήταν αυτή η μετάβαση για την Ελλάδα, αν σκεφτεί κανείς πόσο πολύ υστερούσε σε σύγκριση με άλλες προηγμένες χώρες και την πρόοδο που σημειώθηκε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Στην παρούσα εργασία παρουσιάζονται αναλυτικά οι καινοτόμες εφαρμογές που εφαρμόζει η Ελλάδα στο πλαίσιο της καταπολέμησης και του περιορισμού των συνεπειών της πανδημίας COVID-19 που υποστηρίζονται από στατιστικά στοιχεία που αντικατοπτρίζουν την εξάπλωση της χρήσης αυτών των εφαρμογών.
The digital transformation of public administration in Greece: Implementation models and results during the COVID-19 pandemic period: Case Study Ministry
Keywords: Δημόσια Διοίκηση--Ελλάδα; Δημόσια υγεία--Ελλάδα; Ιατρική περίθαλψη--Ελλάδα; Υγειονομική πολιτική--Ελλάδα; Ψηφιακός Μετασχηματισμός; COVID-19; Ελλάδα; Καινοτομία; Υπουργείο Υγείας