Ο πολιτισμός της Τροίας και η σχέση του με την αρχαία Τενέα και τη Ρώμη: διαμόρφωση αποθετηρίου πολυμεσικών πηγών και διδακτικών εφαρμογών τους με τη χρήση ψηφιακών μέσων - Ίσσαρη, Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία, η οποία φέρει τον τίτλο «Ο πολιτισμός της Τροίας και η σχέση του με την αρχαία Τενέα και τη Ρώμη: διαμόρφωση αποθετηρίου πολυμεσικών πηγών και διδακτικών εφαρμογών τους με τη χρήση ψηφιακών μέσων », έγινε μία προσπάθεια να μελετηθούν τα κοινά πολιτιστικά στοιχεία μεταξύ τρωικού και ρωμαϊκού πολιτισμού μέσα από τη μελέτη των επών της Ιλιάδας και της Αινειάδας με απώτερο σκοπό τη διαμόρφωση ψηφιακού αποθετηρίου πολυτροπικών κειμένων για διδακτικό σκοπό. Αρχικά μελετήθηκε ο ρόλος και τα στάδια δημιουργίας ενός ηλεκτρονικού αποθετηρίου μέσα από μία εκτενή λίστα ηλεκτρονικών βιβλιοθηκών και εφαρμογών με αντικείμενο κείμενα αρχαίας ελληνικής γραμματείας από πρωτότυπο και από μετάφραση. Στη συνέχεια έγινε συγκέντρωση , αποδελτίωση και ερμηνευτική προσέγγιση όλων των αποσπασμάτων της Ιλιάδας του Ομήρου και της Αινειάδας, που φανερώνουν συγγένεια μεταξύ τρωικού και ρωμαϊκού πολιτισμού. Δόθηκε έμφαση στα στοιχεία υλικού πολιτισμού(νεκρικά έθιμα, στάδια θυσιών, οπλοποϊα – μεταλλουργία) και στα ιδεολογικά στοιχεία των δύο επών(η θέση της γυναίκας, σκηνές ικεσίας, ο ρόλος των θεών, το καθήκον των ηρώων, μαντεία / οιωνοσκοπία). Στη συνέχεια, σε όλα τα κοινά στοιχεία τρωικού και ρωμαϊκού πολιτισμού, όπως ακριβώς εντοπίζονται στα έπη της Ιλιάδας και της Αινειάδας , δημιουργήθηκε μία λίστα πολυτροπικών κειμένων (έργα τέχνης & οπτικοακουστικό υλικό ) για διδακτικό σκοπό. Σε μια μαθητοκεντρική εκπαιδευτική διαδικασία, τη συνεργατική, διερευνητική, βιωματική και δημιουργική μάθηση ευνοεί και η εισαγωγή των Νέων Τεχνολογιών, με τρόπο όμως που να είναι ενταγμένες στη διαδικασία μάθησης. Οι Νέες Τεχνολογίες και οι ψηφιακές βιβλιοθήκες μπορούν να βοηθήσουν καθοριστικά στην εξατομίκευση της διδασκαλίας των μαθητών, ενώ είναι ιδιαίτερα ελκυστικές στη χρήση, βοηθώντας ταυτόχρονα στη δημιουργία ενός κλίματος συνεργασίας, επικοινωνίας, ανατροφοδότησης, διάχυσης της γνώσης και ανταλλαγής εμπειριών. Τέλος, έγινε μεγάλη έρευνα να ανιχνευθούν βιβλιογραφικές πηγές για τον οικισμό της αρχαίας Τενέας και τη σχέση του με την Τροία, ωστόσο οι πληροφορίες ήταν αρκετά ελλιπείς.
Keywords: Βιργίλιος -- Αινειάς; Όμηρος , 8ος αιώνας π.Χ. -- Ιλιάδα; Λογοτεχνία -- Έρευνα -- Επεξεργασία δεδομένων; Ψηφιακές ανθρωπιστικές επιστήμες; Ανθρωπιστικές επιστήμες -- Έρευνα -- Επεξεργασία δεδομένων; Συστήματα αποθήκευσης και ανάκτησης πληροφοριών -- Ανθρωπιστικές επιστήμες; Διδασκαλία με τη βοήθεια υπολογιστή; Πολιτισμός, Ομηρικός; Πολιτισμός, Ελληνο-Ρωμαϊκός; Ελλάδα -- Σχέσεις -- Ρώμη; Ρώμη -- Σχέσεις -- Ελλάδα; Τενέα (Ελλάδα) -- Πολιτισμός; Iλιάδα; Αινειάδα; Ψηφιακό αποθετήριο; Ηλεκτρονική βιβλιοθήκη; Φωτόδεντρο; Ρωμαϊκός πολιτισμός; Τρωικός πολιτισμός; Πολυτροπικά/πολυμεσικά κείμενα; Αρχαία Τενέα; Iliad; Aeneid; Digital repository; Electronic library; Photo tree; Roman culture; Trojan culture; Multimodal / multimedia texts; Ancient Tenea