Σύγκριση κλιμάκων αξιολόγησης βαρύτητας τραυματισμού σε ασθενείς με θωρακικό τραύμα - Καραμιχάλης, Μιχαήλ (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
ΣΚΟΠΌΣ: Η θνησιμότητα που συσχετίζεται με το τραύμα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη σοβαρότητα των υποκείμενων τραυματισμών. Επί του παρόντος μια μεγάλη ποικιλία κλιμάκων αξιολόγησης τραύματος χρησιμοποιείται για την εκτίμηση της βαρύτητας διαφόρων τραυματισμών. Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η σύγκριση δύο κλιμάκων, του Injury Severity Score (ISS) και του New Injury Severity Score (NISS), όσον αφορά τις δυνατότητες πρόβλεψης μεγεθών της κλινικής πρακτικής όπως η θνησιμότητα, η διάρκεια νοσηλείας και η έκβαση , σε έναν πληθυσμό πολυτραυματιών ασθενών. ΥΛΙΚΟ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΙ: Διενεργήθηκε αναδρομική συλλογή και αξιολόγηση δεδομένων από τα αρχεία ασθενών της Ά ΜΕΘ του Γ.Ν.Θ Παπανικολάου, μετά τη λήψη σχετικής άδειας, με έμφαση στην χρονική περίοδο 2010-2015. Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν αφορούν στο φύλο, ηλικία, μηχανισμό τραυματισμού και συστολική πίεση( SBP) καθώς και κλίμακα Γλασκώβης( GCS) των ασθενών κατά την άφιξη. Για την σύγκριση μεταξύ των ασθενών που επιβίωσαν και αυτών που δεν επιβίωσαν διενεργήθηκε πολυπαραγοντική ανάλυση. Η προγνωστική ακρίβεια και ικανότητα των υπό μελέτη κλιμάκων (ISS και NISS) αξιολογήθηκαν συγκριτικά με την χρήση μη παραμετρικών καμπύλων λειτουργικών χαρακτηριστικών (Receiver Operating Characteristics curve - ROC).και με τη χρήση Hosmer-Lemeshow(H-L) statistics. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Στο σύνολο των ασθενών, 101 (99%) υπέστησαν αμβλεία τραύματα. Η διάμεση (SD) ηλικία ήταν τα 41,5 έτη (30.0). Μεταξύ του συνόλου των ασθενών 78 (76,5%) ήταν άρρενες. ΟΙ κυριότεροι μηχανισμοί τραυματισμού ήταν τα τροχαία ατυχήματα (σύγκρουση και παράσυρση) (65.7%) και οι πτώσεις από ύψος (24.5%).. Είκοσι επτά ασθενείς(26,5%) εκ του συνόλου δεν επιβίωσαν. Η μέση διάρκεια νοσηλείας ήταν 9 μέρες. Η ανάλυση λογιστικής παλινδρόμησης αποδεικνύει ότι η θνησιμότητα επηρεάζεται κατά κύριο λόγο από την ηλικία ( p<0,01), την κλίμακα NISS (p<0,01) και την συστολική πίεση κατά την άφιξη (p<0,01). Το ISS και το NISS παρουσίασαν άνιση προγνωστική ικανότητα με τη χρήση των καμπύλων ROC ( AUC για το NISS 0,697 σε σύγκριση με το AUC 0,61 για το ISS). ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας δείχνουν ότι η θνησιμότητα επηρεάζεται από την αυξημένη ηλικία, την αυξημένη τιμή της κλίμακας NISS και την συστολική πίεση κατά την άφιξη. Η έρευνά μας απέδειξε ότι το NISS είναι καλύτερος προγνωστικός δείκτης θνησιμότητας και διάρκειας νοσηλείας σε πληθυσμούς πολυτραυματιών ασθενών, σε σχέση με το ISS και μπορεί εν δυνάμει να το αντικαταστήσει στην καθημερινή κλινική πρακτική.
Keywords: Θώρακας - Τραύματα και κακώσεις; Θνησιμότητα; Chest - Wounds and injuries; Mortality; Βαρύτητα τραυματισμού; Έκβαση τραύματος; Θνησιμότητα; Injury severity; Trauma outcome; Trauma scoring; Mortality; ISS; NISS