Η κοινωνική ενσωμάτωση Πακιστανών μεταναστών στην Αλίαρτο Βοιωτίας - Παπαγεωργίου, Βασιλική (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Η παρούσα έρευνα, πραγματεύεται το φαινόμενο της κοινωνικής ενσωμάτωσης μεταναστών και τα χαρακτηριστικά της. Ειδικότερα διερευνάται αν υφίσταται κοινωνική ενσωμάτωση στην ομάδα μελέτης. Την ομάδα μελέτης την αποτελούν Πακιστανοί μετανάστες που διαβιούν στην Αλίαρτο Βοιωτίας. Οι παράγοντες που την επηρεάζουν ποικίλλουν: είναι το νομικό καθεστώς, το φύλο, η καταγωγή, η θρησκεία, η προσωπική στρατηγική των υποκειμένων και οι αμφίδρομες σχέσεις που προκύπτουν με την τοπική κοινωνία. Εκφάνσεις της κοινωνικής ενσωμάτωσης συναντάμε στην ισότιμη πρόσβαση των μεταναστών με αυτή των γηγενών, σε αγαθά και υπηρεσίες. Επιτυχής ενσωμάτωση μεταναστών σημαίνει ισότιμη συμμετοχή στην κοινωνική, οικονομική, πολιτισμική και πολιτική ζωή της χώρας υποδοχής με ταυτόχρονο αλληλοσεβασμό των διαφορετικών πολιτισμικών προτύπων (γλώσσα και θρησκεία), κοινωνική αποδοχή των μεταναστών από την τοπική κοινωνία, αρμονική και δημιουργική συνύπαρξη των μεταναστών με του γηγενείς, συμμετοχή – ατομική ή συλλογική – των αλλοδαπών σε θεσμούς και η δυνατότητα, μέσω αυτών, επηρεασμού αποφάσεων που σχετίζονται με τα συμφέροντά τους (Έμκε – Πουλοπούλου, 2007: 446). Η κοινωνική ενσωμάτωση δεν είναι μια γραμμική διαδικασία. Η διάρκειά της, και ο τρόπος με τον οποίο εξελίσσεται, διαφοροποιείται ανά κοινότητα και ανά περίπτωση. Η έρευνά μας ήταν ποιοτική. Πραγματοποιηθήκαν έξι ημι – δομημένες συνεντεύξεις εις βάθος, με τη βοήθεια διερμηνέα όπου θεωρούταν απαραίτητο.
Αριθμός Εισαγωγής: 011546-011547 cd
Keywords: Κοινωνική ενσωμάτωση -- Ελλάδα; Αλλοδαποί -- Νομικό καθεστώς, νόμοι κ.λπ.; Μετανάστες; Κοινωνική ενσωμάτωση; Πρόσβαση; Νομικό καθεστώς; Τοπική κοινωνία; Γηγενής πληθυσμός; Immigrants; Social absorption; Access; Legal status; Local community; Native population