Μεθοδολογία προγραφικών προγραμμάτων παρέμβασης σε μαθήτρια με Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές στο Φάσμα του Αυτισμού (ΔΑΔ-ΦΑ) στο Ειδικό Δημοτικό σχολείο - Λέκκα, Ανδρονίκη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2015)
Ο σκοπός της παρούσας έρευνας είναι η διδασκαλία προγραφικών δεξιοτήτων με έμφαση στην ανάπτυξη γραφής μέσω δραστηριοτήτων μαθησιακής ετοιμότητας στην ψυχοκινητικότητα σε παιδί με Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή(ΔΑΔ). Η έρευνα διεξάγεται στο επιστημονικό πεδίο της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης με την εφαρμογή ενός Στοχευμένου, Ατομικού, Δομημένου, Ενταξιακού, Προγράμματος, Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης(ΣΑΔΕΠΕΑ). Η μεθοδολογία της έρευνας είναι μεικτή και αποτελείται από ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα. Μια μαθήτρια με αυτισμό (κορίτσι, 7 ετών) αποτέλεσε τον πυρήνα της ομάδας στόχου καθώς και ενήλικες (εκπαιδευτικοί, γονείς) οι οποίοι έρχονται σε επαφή μαζί του. Η συλλογή των ποιοτικών δεδομένων έγινε μέσω της μεθοδολογίας της παρατήρησης (άτυπη παιδαγωγική αξιολόγηση, Λίστες Ελέγχου Βασικών δεξιοτήτων, συνεντεύξεις, πειραματικά πρωτόκολλα) μετά από 150 ώρες σχολαστικής παρακολούθησης. Επιπλέον τα ποσοτικά δεδομένα συλλέχθηκαν μέσω της διάθεσης ενός σύντομου ερωτηματολογίου σε όλους τους ενήλικες οι οποίοι εμπλέκονται με την μαθήτρια της μελέτης περίπτωσης. Τα αποτελέσματα της έρευνας υπήρξαν ευνοϊκά, καθώς διαμορφώθηκαν θετικές στάσεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα του προγράμματος για τη διδασκαλία προγραφικών δεξιοτήτων με έμφαση στην ανάπτυξη γραφής.
Pre Grafica Metodologia programmi di intervento in studentessa nello spettro autistico in Scuola Elementare Speciale
Methodology pre graphics intervention programs in schoolgirl with autism in Elementary School
Keywords: Αυτιστικά παιδιά -- Εκπαίδευση -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Αυτιστικά παιδιά -- Εκπαίδευση – Γλωσσικές τέχνες -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Παιδιά με ειδικές ανάγκες -- Εκπαίδευση -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Προγραφικές δεξιότητες; Ψυχοκινητικότητα; Διαφοροποιημένο πρόγραμμα; Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή (ΔΑΔ)