Διερεύνηση συσχέτισης ηγετικών ικανοτήτων-ομαδικού πνεύματος και νοημοσύνης συστημάτων με δείκτες αγωνιστικής τακτικής ομάδων επαγγελματικής καλαθοσφαίρισης - Νεραντζάκης, Ευστάθιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Ο αθλητισμός αποτελεί μια ιδιαίτερα δημοφιλή ενασχόληση για μεγάλο μέρος του πληθυσμού σε όλο τον κόσμο, αλλά ταυτόχρονα και ένα σημαντικά προσοδοφόρο οικονομικό τομέα από επαγγελματική άποψη. Ειδικότερα η καλαθοσφαίριση αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα και αγαπημένα αθλήματα παγκοσμίως, με εκατομμύρια οπαδούς, θεατές, χορηγούς και ακόλουθους. Σε ένα τέτοιο ανταγωνιστικό περιβάλλον οι παίκτες καλούνται διαρκώς να βελτιώνουν την απόδοση τους, και αυτό με την σειρά του επηρεάζει τον συναισθηματικό και συμπεριφορικό τους κόσμο αλλά και την γενικότερη στάση τους απέναντι στην ομάδα. Αυτά τα συναισθήματα, όπως και την γενικότερη εξάσκηση και βελτίωση των ικανοτήτων τους λαμβάνει υπόψη και διαχειρίζεται ο προπονητής της ομάδας, του οποίου η θέση είναι συντονιστική αλλά και ηγετική. Ο κάθε προπονητής, κρίνοντας πάντα με βάση την προσωπικότητα του κάθε παίκτη αλλά και την ανάλογη περίσταση, υιοθετεί την προσέγγιση της ηγεσίας που ταιριάζει στην ομάδα σαν σύνολο και η οποία θεωρεί ότι μπορεί να βοηθήσει στο να επιτευχθούν οι στόχοι της. Επιπρόσθετα, έχει την ευθύνη να ενισχύσει το ομαδικό πνεύμα και να αξιοποιήσει μέσα από τα θετικά συναισθήματα τις δυνατότητες των αθλητών. Η συγκεκριμένη εργασία είχε ως στόχο την εξέταση του βαθμού συσχέτισης των ηγετικών συμπεριφορών και της συνεργασίας με την νοημοσύνη συστημάτων και με την αγωνιστική τακτική των ομάδων επαγγελματικής καλαθοσφαίρισης. Όπως προκύπτει από την έρευνα οι περισσότεροι προπονητές χρησιμοποιούν την συναλλακτική ηγεσία στην ομάδα τους, ενώ σε επίπεδο ετεροαξιολόγησης οι παίκτες αξιολογούν τη μετασχηματιστική ηγεσία σε χαμηλότερο βαθμό στο σύνολό της. Οι παίκτες και οι προπονητές συμφωνούν σε μεγάλο βαθμό για το άριστο πνεύμα ομαδικότητας που επικρατεί, σε επίπεδο τακτικής οι περισσότερες ομάδες εφαρμόζουν το Pick n’ Roll, χρησιμοποιούν γρήγορες επιθέσεις και επιθετική άμυνα, ενώ αποτυπώνεται ότι οι προπονητές σε σχέση με τους αθλητές διαθέτουν υψηλότερο βαθμό συναισθηματικής νοημοσύνης
Investigating the relationship between leadership-team spirit and systems intelligence with game tactics indicators of professional basketball teams
Keywords: Προπονητές καλαθοσφαίρισης; Καλαθοσφαίριση - Προπονητική; Basketball coaches; Basketball - Coaching; Επαγγελματική Καλαθοσφαίριση; Προπονητής; Ηγετικές Ικανότητες; Ομαδικό Πνεύμα; Νοημοσύνη Συστημάτων; Professional Basketball; Coach; Leadership Skills; Team Spirit; Systems Intelligence