Μελέτη HOPE σε ασθενείς με Χρόνια Νεφρική Νόσο - Σιατούνης, Φώτιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Στην εισαγωγή της η παρούσα εργασία παρουσιάζει την έννοια της υγείας, της ποιότητας στις υπηρεσίες υγείας, τα προβλήματα στη Δημόσια Υγεία και την αναγκαιότητα συχνής χρήσης από τους ασθενείς με Χρόνια Νεφρική Νόσο των υπηρεσιών υγείας. Στη συνέχεια παρουσιάζεται η νόσος και η θεραπευτική αντιμετώπιση αυτής με αναφορές στην αιμοκάθαρση, στη περιτοναϊκή κάθαρση, στη φαρμακευτική περίθαλψη και στη μεταμόσχευση νεφρού. Ακολουθούν επιδημιολογικά και στατιστικά στοιχεία για την επιβάρυνση από τη νόσο διεθνώς και στην Ελλάδα και στη συνέχεια στοιχεία για τη πρόσβαση στη θεραπεία σε χώρες του εξωτερικού και στη χώρα μας. Μετά παρουσιάζεται ο σκοπός τις εργασίας, δηλαδή η αξιολόγηση των συνθηκών διαβίωσης και της πρόσβασης των ασθενών με Χρόνια Νεφρική Νόσο στην ιατρική και φαρμακευτική θεραπεία. Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε και τα αποτελέσματα είναι ομαδοποιημένα σε τρείς ενότητες: Α. τα γενικά χαρακτηριστικά Β. η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας Γ. η κοινωνικοοικονομική κατάσταση των συμμετεχόντων στην έρευνα.
Αριθμός Εισαγωγής: 011831-011832 cd
Keywords: Νεφρά -- Ασφενείς; Νεφρική ανεπάρκεια, Χρόνια; Αιμοκάθαρση; Υγεία; Υπηρεσίες υγείας -- Ελλάδα; Μελέτη HOPE