Ανάπτυξη διαδικτυακού εκπαιδευτικού περιβάλλοντος και μελέτη της συμβολής του στην ενίσχυση προ-επαγγελματικών δεξιοτ΄των ατόμων με διαταραχές αυτιστικού φάσματος - Τσιόπελα, Δήμητρα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2015)
Η χρήση των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών στην εκπαίδευση παιδιών με διαταραχές του αυτιστικού φάσματος είναι ένα δυναμικό πεδίο που συν- δέει τους ερευνητικούς τομείς της εκπαιδευτικής τεχνολογίας και της ειδικής εκπαί- δευσης. Αυτή η διατριβή μελετά το ρόλο των ΤΠΕ στην επαγγελματική εκπαίδευση των ατόμων με αυτισμό και την επίδραση του συναισθήματος στην μαθησιακή διαδι- κασία. Για το σκοπό αυτό, παρουσιάζεται ο σχεδιασμός, η ανάπτυξη και η αξιολόγηση μέσω πειραματικών διδασκαλιών, ενός πρωτότυπου εκπαιδευτικού διαδικτυακού λο- γισμικού, το οποίο στοχεύει στην ανάπτυξη προ-επαγγελματικών δεξιοτήτων από μα- θητές με χαμηλής λειτουργικότητας αυτισμό που φοιτούν σε σχολεία Ειδικής Επαγ- γελματικής Εκπαίδευσης. Για την παρακολούθηση της μαθησιακής εξέλιξης κατά τη διάρκεια των πειραματικών διδασκαλιών χρησιμοποιείται μια μεθοδολογία η οποία, εκμεταλλευόμενη δεδομένα προερχόμενα από πολλές διαφορετικές πηγές, αξιολογεί τις επιδόσεις κάθε μαθητή σε συνδυασμό με το επίπεδο διέγερσης του, εξασφαλίζο- ντας έτσι καλύτερη παρακολούθηση της εξελικτικής του πορείας, αποτελεσματικό- τερο σχεδιασμό του εκπαιδευτικού του προγράμματος και δυνατότητα βελτίωσης της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε πραγματικό χρόνο. Από τη μελέτη της βιβλιογραφίας και την ανάλυση των πειραματικών δεδομένων προκύπτει ότι (α) το εκπαιδευτικό λο- γισμικό και η διδακτική μεθοδολογία που παρουσιάζονται συμβάλλουν σε έναν τομέα του οποίου τα ερευνητικά δεδομένα είναι πολύ περιορισμένα, (β) η ανάπτυξη προ- επαγγελματικών δεξιοτήτων από μαθητές με αυτισμό μπορεί να ενισχυθεί σημαντικά με τη χρήση ενός κατάλληλα σχεδιασμένου εκπαιδευτικού λογισμικού που θα προσο- μοιώνει πραγματικές εργασίες, (γ) οι μαθητές με αυτισμό παρουσιάζουν κλίση στις εργασίες ομαδοποίησης, ταξινόμησης και επανάληψης μοτίβων, ενώ αντιμετωπίζουν δυσκολίες στις εργασίες που απαιτούν απομνημόνευση και (δ) η συνδυαστική μελέτη δεδομένων από πολλαπλές πηγές (σημειώσεις παρατήρησης, αρχεία καταγραφής του συστήματος και δεδομένα ψυχοφυσιολογίας) μπορεί να δώσει πολύτιμες πληροφορίες για το μαθησιακό προφίλ των μαθητών και να συνεισφέρει στον σχεδιασμό αποτελε- σματικών εξατομικευμένων παρεμβάσεων.
Αριθμός Εισαγωγής: 011566 - 011567 cd
Keywords: Ειδική εκπαίδευση; Αυτισμός; Αυτιστικά παιδιά -- Εκπαίδευση; Αυτισμός; Τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνιών; Διαδικτυακά περιβάλλοντα μάθησης; Προεπαγγελματικές δεξιότητες; Ειδική επαγγελματική εκπαίδευση; Ψυχοφυσιολογία; Autism; Information and Communications Techologies; Online learning environments; Psychophysiology; Prevocational skills; Special Vocational Education