Παιδική παχυσαρκία και σχολικές παρεμβάσεις - ΠΟΛΑΤΙΔΟΥ, ΔΕΣΠΟΙΝΑ (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
ΠΕΡΙΛΗΨΗ Εισαγωγή: Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και τα κοινωνικοπολιτικά περιβάλλοντα ευνοούν, σε μεγάλο βαθμό την αποφυγή της φυσικής δραστηριότητας καθώς και την επιλογή ακατάλληλων τροφίμων. Σαν αποτέλεσμα επέρχεται, συνεπώς, η συνεχής αύξηση του σωματικού βάρους όχι μόνο στον ενήλικο πληθυσμό αλλά και στα παιδιά. Η παιδική παχυσαρκία προβάλλεται ως από τις πιο σημαντικές απειλές για τη ζωή των παιδιών και, για αυτόν ακριβώς τον λόγο, γίνονται προσπάθειες αναζήτησης αποτελεσματικών μεθόδων και ολοκληρωμένων παρεμβάσεων με σκοπό την πρόληψη και τη διακοπή αυτής της ανησυχητικής, αυξητικής τάσης του φαινομένου. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η διερεύνηση τόσο των παραγόντων, οι οποίοι συμβάλλουν στην ανάπτυξη της παιδικής παχυσαρκίας, όσο και των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων επιπτώσεων, τόσο στη σωματική όσο και στη ψυχική υγεία των παιδιών. Επίσης επιχειρείται μέσα από μια σειρά παρεμβάσεων, οι οποίες έχουν ως σκοπό την παρακολούθηση και την μείωση της παιδικής παχυσαρκίας, να παρουσιαστούν και να γίνει αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς τους. Μεθοδολογία: Πραγματοποιήθηκε βιβλιογραφική ανασκόπηση, τόσο των τελευταίων ετών όσο και παλαιότερων, προκειμένου να αναζητηθούν ερευνητικές μελέτες και άρθρα με σκοπό να γίνουν εμφανείς και ξεκάθαρες όχι μόνο οι αιτίες και οι επιπτώσεις της παιδικής παχυσαρκίας αλλά και να διερευνηθεί ο ρόλος των σχολικών παρεμβάσεων στην υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών ζωής και στην προώθηση της ψυχοκοινωνικής ευημερίας των παιδιών. Αποτελέσματα: Οι σχολικές παρεμβάσεις για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας είναι, σε μεγάλο βαθμό, αποτελεσματικές όταν περιλαμβάνουν προγράμματα φυσικής άσκησης και διατροφής. Τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να ασκηθούν και να μάθουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Σημαντικός διαφαίνεται ο ρόλος της οικογένειας σε συνεργασία με την σχολική κοινότητα. Η εισαγωγή εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο σχολικό περιβάλλον αυξάνει την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα ενός υγιούς τρόπου διαβίωσης. Συμπεράσματα: Η παιδική παχυσαρκία αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές αιτίες νοσηρότητας στην παιδική ηλικία. Η οικογένεια και η σχολική κοινότητα διαφαίνεται ότι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας με την πραγματοποίηση σχολικών παρεμβάσεων, που επικεντρώνονται στην εκπαίδευση των παιδιών δε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και στην υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών. Λέξεις κλειδιά: childhood obesity, causes and consequences of childhood obesity, school-based interventions childhood obesity, family-based interventions childhood obesity, Healthy Buddies, obesita’ infantile, cause e conseguenze dell’obesita’ infantile
Μ.Δ.Ε. 14
Keywords: childhood obesity, causes and consequences of childhood obesity, school-based interventions childhood obesity, family-based interventions childhood obesity, Healthy Buddies, obesita’ infantile, cause e conseguenze dell’obesita’ infantile