Σχεδιασμός και εφαρμογή πολιτικών προώθησης του τοπικού τουριστικού προϊόντος και διασφάλισης της αειφόρου ανάπτυξης. Η περίπτωση του δήμου Αγίου Ευστρατίου - Μουστακάκης, Κλεάνθης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Η παρούσα εργασία, η οποία εκπονήθηκε στα πλαίσια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου «Δημόσια Διοίκηση – Τοπική Αυτοδιοίκηση», ερευνά την μελέτη περίπτωσης της νήσου του Αγίου Ευστρατίου όσον αφορά στις πολιτικές που σχεδιάζονται και εφαρμόζονται για την προώθηση και ανάδειξη του τοπικού τουριστικού προϊόντος και την διασφάλιση της αειφόρου ανάπτυξης. Αν και έχουν πραγματοποιηθεί και άλλες μελέτες σχετικά με τον τουρισμό, την τουριστική ανάπτυξη και την βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, είναι η πρώτη μελέτη που ερευνά τόσο διεξοδικά αυτά τα ζητήματα όσον αφορά αποκλειστικά τον δήμο Αγίου Ευστρατίου. Η έρευνα διεξήχθη αφενός μέσω βιβλιογραφικής επισκόπησης, ελληνόγλωσσης και ξενόγλωσσης βιβλιογραφίας, και αφετέρου μέσω πρωτογενούς μεικτής έρευνας που διεξήχθη με τη μορφή συμπλήρωσης ερωτηματολογίων. Η μέθοδος που ακολουθήθηκε είναι η παραγωγική καθώς αφού αναφερθούν και εξετασθούν στο πρώτο κεφάλαιο της εργασίας οι πολιτικές της κεντρικής διοίκησης σχετικά με τα ζητήματα που άπτονται της νησιωτικότητας, των μεταφορών, του τουρισμού, της ενέργειας, του περιβάλλοντος, του πολιτισμού και της βιώσιμης ανάπτυξης, μεταξύ άλλων, κατόπιν, στο δεύτερο κεφάλαιο, εξετάζονται οι αντίστοιχες πολιτικές που προγραμματίζονται και ο τρόπος που εφαρμόζονται από τον δήμο Αγίου Ευστρατίου. Στο τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζονται και αναλύονται τα αποτελέσματα της πρωτογενούς έρευνας και τα συμπεράσματα που προέκυψαν. Τα ευρήματα που απορρέουν από την ανάλυση των ερωτηματολογίων είναι πολύ σημαντικά καθώς έρχονται στο φως οι αδυναμίες του δήμου και οι αντικειμενικές δυσκολίες που πρέπει να αντιμετωπισθούν, όπως για παράδειγμα τα προβλήματα της προσβασιμότητας και της «διπλής νησιωτικότητας», στην προσπάθεια του να σχεδιάσει και να εφαρμόσει τις πολιτικές του, παρουσιάζεται η γνώμη των συμμετεχόντων στο τι θεωρούν τοπικό τουριστικό προϊόν και στο πως μπορεί να αναδειχθεί, και στο τι θεωρούν ότι χρειάζεται ώστε να γίνει το νησί του Αγίου Ευστρατίου ένας ελκυστικός τόπος προορισμού, είτε για τουρισμό είτε για μόνιμη διαβίωση. Τα συμπεράσματα που προκύπτουν είναι ότι το νησί έχει μια τεράστια δυναμικότητα βιώσιμης ανάπτυξης αλλά χρειάζεται να γίνουν κατάλληλες ενέργειες και προσεκτικός και ορθολογικός σχεδιασμός τόσο από πλευράς δήμου όσο και από πλευράς κεντρικής διοίκησης. Σε αυτά τα πλαίσια παρουσιάζονται στο τέλος της εργασίας προτάσεις σχετικά με τρόπους προώθησης του τοπικού τουριστικού προϊόντος, διασφάλισης της βιώσιμης ανάπτυξης και ανάδειξης του νησιού ως τόπο προορισμού.
Planning and implementation of policies so as to promote the local touristic product and to ensure sustainable development. The case of Agios Efstratios municipality.
Αρ. Εισ.: 92 cd
Keywords: Βιώσιμη ανάπτυξη; Τουρισμός; Τοπική Αυτοδιοίκηση -- Ελλάδα -- Δήμος Αγίου Ευστρατίου; Άγιος Ευστράτιος; Αποκέντρωση εξουσιών; Βιώσιμη ανάπτυξη; Δίκτυο Natura 2000; Μεταφορές; Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά; Νησιωτικότητα; Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης; «Πράσινο Νησί»; Τουρισμός; Τουριστικό προϊόν; Agios Efstratios; Decentralization; "Green Island"; Insularity; Local government authorities; Network Natura 2000; Non-Interconnected Islands; Sustainable development; Tourism; Touristic product; Transportation