Η Θεατροπαιδαγωγική ως συμπεριληπτική τεχνική στην ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων σε μαθητή με αναπηρία: Μια μελέτη περίπτωσης στη Δ ’τάξη του δημοτικού. - Καμπίτση (Kampitsi), Αναστασία (Anastasia) (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η παρούσα διπλωματική εργασία μελετά την συμβολή των θεατροπαιδαγωγικών παρεμβάσεων στην συμπερίληψη ανάπηρου μαθητή στη Δ’ τάξη του Δημοτικού και τον βαθμό ανάπτυξης των κοινωνικών του δεξιοτήτων, στο συμπεριληπτικό περιβάλλον της Θεατροπαιδαγωγικής. Η ερευνητική στρατηγική που ακολουθήθηκε είναι η Μελέτη Περίπτωσης, όπου σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν 12 Θεατροπαιδαγωγικές παρεμβάσεις στη Δ ’τάξη του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ναυπλίου. Η Μελέτη Περίπτωσης είναι μια συχνή μέθοδος στην Ειδική Αγωγή, καθώς χρησιμοποιείται για την Αναλυτική Περιγραφική Αξιολόγηση του μαθητή με αναπηρία. Η ερευνήτρια διεξήχθη σε μια Αρχική Διαγνωστική Αξιολόγηση, μέσω αρχειακού υλικού, συμμετοχικής παρατήρησης, συνέντευξης και τη χρήση κοινωνιογράμματος, όπου σύλλεξε ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά για τον μαθητή και το περιβάλλον του. Με αυτό τον τρόπο μελετήθηκαν τα αδύνατα και δυνατά σημεία του μαθητή στις κοινωνικές του δεξιότητες, παρατηρήθηκε η κοινωνική του συμπεριφορά στο φυσικό του περιβάλλον, και συλλέχθηκαν χρήσιμες πληροφορίες για την συνολική εικόνα της τάξης και τον τρόπο που αλληλοεπιδρούν οι συμμαθητές τόσο μεταξύ τους όσο και ως προς τον μαθητή-περίπτωση. Στο δεύτερο κομμάτι της έρευνας εντάσσονται οι θεατροπαιδαγωγικές παρεμβάσεις (Διαμορφωτική Αξιολόγηση). Μετά από κάθε παρέμβαση συλλέγονται δεδομένα από τον κριτικό φίλο, το ημερολόγιο του ερευνητή και το εποπτικό υλικό. Η Τελική Αξιολόγηση, αποτελεί το τρίτο και τελευταίο στάδιο της Μελέτης Περίπτωσης, στο οποίο γίνεται η ανάλυση των δεδομένων. Τα αποτελέσματα που προέκυψαν δείχνουν ότι η Θεατροπαιδαγωγική συμβάλλει σημαντικά τόσο στην κοινωνικοσυναισθηματική ανάπτυξη του μαθητή, όσο και στην αποδοχή της διαφορετικότητας από τους συμμαθητές του.
Theatropedagogy as an inclusive technique in the development of social skills in a student with a disability: A case study in the 4th grade of primary school.
Keywords: Θεατροπαιδαγωγική; Δραματική τέχνη; Εκπαιδευτικό δράμα; Συμπερίληψη; Κοινωνικές δεξιότητες; Αναπηρία; Θεατροπαιδαγωγική, Συμπερίληψη, Κοινωνικές Δεξιότητες, Αναπηρία.