Μακροχρόνια διακύμανση παραμέτρων φυσικής κατάστασης σε Έλληνες επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. - Σέγκος, Βασίλειος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2014)
Στο ποδόσφαιρο η διαδικασία ανάδειξης πρωταθλητή διαρκεί 8-10 μήνες . Σε αυτό το διάστημα η φυσική κατάσταση των ομάδων παρουσιάζει διακυμάνσεις και είναι ιδιαίτερα δύσκολο να συντηρηθεί σε υψηλά επίπεδα.. Για να εξεταστεί η μακροχρόνια διακύμανση της φυσικής κατάστασης σε όλο αυτό διάστημα έγιναν μετρήσεις σε επαγγελματίες ποδοσφαιριστές (n=26) με ηλικία 24,2(±4,9) έτη, ανάστημα 179.8(±4,8)cm, και σωματική μάζα 77,4(±6.3), σε 4 διαφορετικές χρονικές περιόδους πριν και μετά την προετοιμασία της ομάδας ,στη μέση της αγωνιστικής περιόδου και στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου. Αξιολογήθηκε η μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου, η ταχύτητα και η καρδιακή συχνότητα ,που αντιστοιχεί σε αυτή. Το αναερόβιο κατώφλι με τη ταχύτητα και καρδιακή συχνότητα που του αντιστοιχεί, το γαλακτικό στο αίμα μετά την μεγίστη αερόβια προσπάθεια, το κατακόρυφο άλμα (SJ). Μετρήθηκε η ταχύτητα τρεξίματος σπριντ καθώς και η ικανότητα διατήρησης της (RAST TEST). Τα αποτελέσματα έδειξαν μεταβολή στατιστικά σημαντική (p<0,05) στη ταχύτητα τρεξίματος στη μεγίστη πρόσληψη οξυγόνου από 16,8km/h σε 18,3km/h-1 και της αντίστοιχους καρδιακούς παλμούς (HRmax) από196 σε 189 beats.min -1 . Της σημαντική διάφορα (p<0,05) σημειώθηκε στη ταχύτητα που αντιστοιχεί στο αναερόβιο κατώφλι από 13,1 km/h-1 σε 14,3 km.h -1 , καθώς και στη καρδιακή συχνότητα που αντιστοιχεί σε αυτό, από 166 σε 162 beats.min -1 .Το κατακόρυφο άλμα παρουσίασε μόνο βελτίωση σε όλη τη διάρκεια των αξιολογήσεων, ενώ η επίδοση στο δρόμο ταχύτητας 35m. βελτιώθηκε μόνο στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου. Η ικανότητα διατήρησης της ταχύτητας, μετά την προετοιμασία σημείωσε μεταβολή στατιστικά σημαντική (p<0,05) από 13.7% σε 9.5% και από εκεί και στη συνέχεια διαρκώς χειροτέρευε. Πολλοί παράμετροι φυσικής κατάστασης ,ιδιαίτερα οι καρδιαναπνευστικοί, παρουσίασαν χειροτέρευση μετά τα μέσα της αγωνιστικής περιόδου, γεγονός που πιθανόν να επηρέασε την απόδοση των ποδοσφαιριστών στο πρωτάθλημα.
Seasonal variation of physical fitness parameters in professional Greek soccer players
Keywords: Φυσική κατάσταση - Μετρήσεις; Φυσική κατάσταση - Αξιολόγηση; Ποδόσφαιρο - Προπονητική; Ποδοσφαιριστές - Φυσική κατάσταση; Ποδόσφαιρο; Αγωνιστική περίοδος; Προετοιμασία; Αξιολόγηση; Football; Season; Physical fitness; Evaluation