Ιατρικός τουρισμός και αρθροπλαστική γόνατος και ισχίου. Η δυναμική των υγειονομικών μονάδων της Χίου - Παππά, Δήμητρα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Ο ιατρικός τουρισμός ως μια νέα μορφή τουρισμού, αποτελεί άμεσο αποτέλεσμα της παγκοσμιοποίησης της υγειονομικής περίθαλψης. Πρόκειται για μία βιομηχανία εκατομμυρίων και παρουσιάζει σημαντική ανάπτυξη τα τελευταία είκοσι χρόνια. Αναπτύχθηκε από την ανάγκη εύρεσης ιατρικών υπηρεσιών και θεραπειών χαμηλού κόστους με ταυτόχρονη αναζήτηση διακοπών. Οι υπηρεσίες συνήθως περιλαμβάνουν εκλεκτικές διαδικασίες καθώς και πολύπλευρες εξειδικευμένες χειρουργικές επεμβάσεις, όπως η αρθροπλαστική γόνατος και ισχίου. Σκοπός της εργασίας ήταν να διερευνήσει και να αποσαφηνίσει όρους και έννοιες που σχετίζονται με τον ιατρικό τουρισμό και το πεδίο εφαρμογής του, να αναζητήσει τους παράγοντες ώθησης και έλξης, τα χαρακτηριστικά των ασθενών που επιλέγουν την πρακτική του ιατρικού τουρισμού για χειρουργικές επεμβάσεις ολικής αρθροπλαστικής ισχίου και γόνατος να καταγράψει και να αναδείξει τη δυναμική της Ορθοπαιδικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Χίου «Σκυλίτσειο» και της Πολυκλινικής «Ελευθώ» σε χειρουργικές επεμβάσεις αρθροπλαστικής γόνατος και ισχίου την τριετία 2018-2020, θέτοντας τις βάσεις για την ανάπτυξη ενός νέου πυλώνα τουρισμού –του ιατρικού τουρισμού- στο νησί της Χίου. Πρόκειται για μία θεωρητική μελέτη, που μέσα από την εκτενή βιβλιογραφική συστηματική ανασκόπηση και τις δευτερογενείς πηγές πληροφόρησης επιχειρείται η διερεύνηση του αντικειμένου από διαφορετικές οπτικές, η σύγκριση και η ομαδοποίηση των αποτελεσμάτων αναδεικνύοντας το θέμα σε όλες του τις διαστάσεις. Για τη δευτερογενή έρευνα αναζητήθηκαν στοιχεία από βάσεις δεδομένων όπως Elsevier, PubMed, Google scholar, Scopus κ.α, όπως και μέσω του «Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών» (https://www.heal-link,gr) χρησιμοποιώντας λέξεις κλειδιά, όπως «ιατρικός τουρισμός», «αρθροπλαστική ισχίου-γόνατος», «βιωσιμότητα», «ηθική» και στοιχεία από το Γενικό Νοσοκομείο Χίου «Σκυλίτσειο», την Πολυκλινική «Ελευθώ» και άλλους φορείς. Επίσης, η χρονική περίοδος που επιλέχθηκε για αναζήτηση των δημοσιευμένων άρθρων ήταν κυρίως από το 2010 και μετά και η γλώσσα δημοσίευσης η Αγγλική και η Ελληνική. Η αξία της μελέτης έγκειται στην απουσία ανάλογων μελετών στην Ελλάδα και ειδικότερα στη Χίο. Μέσα από τη βιβλιογραφία αναδείχθηκε η πολυπλοκότητα του ιατρικού τουρισμού, οι παράγοντες που συμβάλλουν στη λήψη αποφάσεων για την επιλογή ιατρικού τουριστικού προορισμού και η συμβολή του στην ανάπτυξη των περιφερειακών και τοπικών κοινωνιών. Η ανάπτυξη και η βιωσιμότητα του ιατρικού τουρισμού απαιτεί κεντρικό σχεδιασμό και κρατικές επενδύσεις τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Περεταίρω έρευνα και μελέτη κρίθηκαν απαραίτητες για την καλύτερη κατανόηση και αποτύπωση του ιατρικού τουρισμού, που θα αποτελέσουν τη βάση για την ανάπτυξή του.
Medical Tourism and total knee and hip replacement. The dynamics of the health units of Chios
Keywords: Ιατρικός τουρισμός - Ελλάδα; Τεχνητές αρθρώσεις ισχίου-Επιπλοκές; Γόνατο - Τραύματα και κακώσεις; Medical tourism - Greece; Artificial hip joints - Complications; Knee - Wounds and injuries; Ιατρικός τουρισμός; Αρθροπλαστική ισχίου-γόνατος; Βιωσιμότητα; Ηθική; Medical tourism; Hip-knee replacement; Sustainability; Ethicsism