Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης και η δίκη του (1824): Αφορμές, πρωταγωνιστές και ετυμηγορία - Σταμέλου, Σταυρούλα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης και ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος πρεσβεύουν δύο εκ διαμέτρου αντίθετες αντιλήψεις για τον τρόπο οργάνωσης του Αγώνα, τους κανόνες πολιτικής δράσης, ακόμα και τους άγραφους κώδικες ηθικής. Η Δυτική Στερεά, τα Άγραφα, γίνονται το πεδίο σύγκρουσης των δύο ανδρών και η δίκη, στην οποία εξετάζεται η κατηγορία του Γεωργίου Καραϊσκάκη ως προδότη, μας δίνει την ευκαιρία να εστιάσουμε στις ιδιαίτερες διαπροσωπικές σχέσεις και το έντονο διπλωματικό παρασκήνιο που διαμόρφωσαν τις τύχες των πληθυσμών της Ρούμελης κατά τη διάρκεια του Αγώνα της Ανεξαρτησίας.
Keywords: Καραϊσκάκης -- Γεώργιος -- 1780-1827; Μαυροκορδάτος -- Αλέξανδρος -- 1791-1865; Επαναστάτες -- Ελλάδα -- Βιογραφία; Στρατηγοί -- Ελλάδα -- Βιογραφία; Ελλάδα -- Ιστορία -- Αγώνας για την Ανεξαρτησία, 1821-1829; Άγραφα, Περιοχή των (Ελλάδα) -- Ιστορία; Καραϊσκάκης; Μαυροκορδάτος; Μεσολόγγι; 1824; Άγραφα; Αρματολοί; Βουλπιώτης; Δίκη Καραϊσκάκη; Karaiskakis; Mavrocordatos; Missolonghi; 1824; Agrafa; Αrmatoli; Voulpiotis; Trial of Karaiskakis