Κωνσταντίνος Μπρουμίδης (1805 - 1880): Ένας Έλληνας κοσμεί τον Ουρανό του Θόλου στο Καπιτώλιο της Αμερικής - Μπάρκα, Διαμάντω (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Ο Κωνσταντίνος Μπρουμίδης (1805-1880), φημισμένος νωπογράφος, γεννήθηκε στη Ρώμη από Έλληνα πατέρα και από μικρός ασχολήθηκε με τη ζωγραφική. Φοίτησε για 14 χρόνια στην AccademiadisanLucca στο πλάι καταξιωμένων δασκάλων και γέμισε τη Ρώμη με τα αριστουργήματά του. Μετά την εξέγερση του 1848 αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Ιταλία. Πήγε στην Αμερική και με τα εκκλησιαστικά του έργα άφησε εποχή. Για περισσότερο δε από εικοσιπέντε χρόνια κόσμησε με τις αθάνατες τοιχογραφίες του το Καπιτώλιο της Αμερικής στην Ουάσιγκτον. Τον αποκαλούν «Μιχαήλ Άγγελο» του Καπιτωλίου. «Η Αποθέωση του Ουάσινγκτον» στη Ροτόντα θεωρείται το αριστούργημα του Μπρουμίδη.
Keywords: Μπρουμίδης , Κωνσταντίνος , 1805-1880; Ζωγράφοι -- Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής -- Βιογραφία; Κωνσταντίνος Μπρουμίδης; Ζωγράφος; Νωπογραφία; Φιλιατρά; Αμερική; Ουάσινγκτον; Καπιτώλιο; Ροτόντα; Αποθέωση; Constantino Brumidi; Painter; Fresco; Filiatra; America; Washington; Capitol; Rotunda; Apotheosis