Η ελληνικότητα στο έργο του Γιάννη Ρίτσου - Γκρόγκου, Μαριάννα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2019)
Η παρούσα μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία με θέμα «Η Ελληνικότητα στο έργο του Γιάννη Ρίτσου» θα προσπαθήσει να ερευνήσει και να παρουσιάσει το ζήτημα της Ελληνικότητας στα ποιήματα του Μονεμβασιώτη δημιουργού. Οι κομβικοί άξονες και στόχοι της ανά χείρας εργασίας θα συνδεθούν με την αντίστοιχη ιστορική συγκυρία που οδήγησε στην αναζήτηση της Ελληνικότητας, τις αντίστοιχες λογοτεχνικές εξελίξεις και συγκυρίες, καθώς και τις απόψεις άλλων συγγραφέων και του ίδιου του Γιάννη Ρίτσου, με ιδιαίτερη αναφορά στην Ελληνικότητα και στο δημοτικό τραγούδι, σε αντιδιαστολή με τον μοντερνισμό και τη νεωτερικότητα.
Keywords: Ρίτσος -- Γιάννης -- 1909-1990 -- Ερμηνεία και κριτική; Ποιητές, Έλληνες (Σύγχρονοι); Ελληνική ποίηση, Σύγχρονη -- Μελέτες; Ρίτσος; Ελληνικότητα; Ελληνισμός; Ρωμιοσύνη; «Γενιά του Τριάντα»; Δημοτικό τραγούδι; Λαϊκό μοιρολόγι; Ritsos; Hellenicity; Hellenism; Romiosini; The Generation of the Thirties; Folk songs; Lament songs