Ο ρόλος των γραπτών κειμένων και των εικόνων στα βιβλία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για την διαμόρφωση υγιούς αθλητικής συμπεριφοράς των παιδιών - Μπενάζη, Ανθούλα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Ο στόχος της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι να αναλυθεί ο λόγος των γραπτών κειμένων και των εικόνων στα βιβλία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για την διαμόρφωση υγιούς αθλητικής συμπεριφοράς στα παιδιά. Η εργασία αποτελείται από 4 κεφάλαια. Στο 1ο κεφάλαιο ορίζεται η υγιής αθλητικής συμπεριφορά και πιο συγκεκριμένα αναλύεται η αθλητική συμπεριφορά των παιδιών σήμερα και το πως αυτή επηρεάζεται, ιδιαίτερα από την οικογένεια και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Στο 2ο κεφάλαιο αναλύονται ο λόγος του γραπτού κειμένου και της στατικής εικόνας στην σχολική εκπαίδευση με έμφαση στα πολυτροπικά κείμενα. Στο 3ο κεφάλαιο ορίζεται η οπαδική βία και ο ρόλος της εκπαίδευσης στα φαινόμενα οπαδικής βίας από τους νέους. Πιο συγκεκριμένα αναλύονται: α) τα αίτια και οι παράγοντες που οδηγούν τα παιδιά στην συμμετοχή σε περιστατικά οπαδικής βίας, β) οι συνέπειες της οπαδικής βίας στην ψυχολογική και σωματική ανάπτυξη των παιδιών, γ) ο ρόλος των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και των αθλητικών οργανισμών στην πρόληψη και την διαχείριση της αθλητικής και οπαδικής βίας, και δ) η εφαρμογή προγραμμάτων εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης για την μείωση της βίας στο αθλητικό περιβάλλον και στην κοινωνία γενικότερα. Στο 4ο και τελευταίο κεφάλαιο, παρουσιάζονται όλες οι κειμενικές και εικονικές αναφορές από τα βιβλία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που σχετίζονται με την αθλητική συμπεριφορά και τον αθλητισμό
The role of written texts and images in Primary Education books in shaping a healthy sport behavior of children
Keywords: Μέσα μαζικής ενημέρωσης και αθλητισμός; Φυσική αγωγή και εκπαίδευση - Μελέτη και διδασκαλία (Πρωτοβάθμια) - Ελλάδα; Φυσική αγωγή για παιδιά; Φυσική αγωγή για παιδιά με ειδικές ανάγκες; Βία στον αθλητισμό; Αθλητισμός - Ψυχολογικές απόψεις; Mass media and sports; Physical education and training - Study and teaching (Elementary) - Greece; Physical education for children; Physical education for children with disabilities; Violence in sports; Sports - Psychological aspects; Eκπαίδευση; Αθλητική Συμπεριφορά; Οπαδική Βία; Education; Sport Behavior; Fan Violence