Ενδοομιλικη τιμολόγηση - Τσουμαρης, Δημήτριος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2014)
Οι πολυεθνικές επιχειρήσεις αντιπροσωπεύουν σήμερα ένα μεγάλο μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς και έχουν τη δυνατότητα να καθορίζουν τις τιμές των συναλλαγών μεταξύ των επιχειρήσεων που την αποτελούν (μητρική-θυγατρική-συνδεδεμένη). Η διαδικασία καθορισμού τιμών ενδοομιλικών συναλλαγών αποδίδεται στη διεθνή πρακτική ως transfer pricing, ενώ οι τιμές των εν λόγω συναλλαγών ονομάζονται τιμές μεταφοράς ( transfer prices). Ο τρόπος χειρισμού της ενδοομιλικής τιμολόγησης ονομάζεται Transfer Pricing Manipulation και παρέχει την δυνατότητα στις πολυεθνικές εταιρείες να αυξήσουν τα παγκόσμια κέρδη τους καταβάλλοντας όσο γίνεται μικρότερο συνολικό φόρο μειώνοντας τα παγκόσμια φορολογητέα τους κέρδη. Αυτό στις περισσότερες των περιπτώσεων συνιστά Φοροαποφυγή ή Φοροδιαφυγή και σε ακραίες περιπτώσεις Φορολογική Απάτη. Oι φορολογικές διοικήσεις ανά τον πλανήτη, οι περισσότερες των οποίων είναι σε κατάσταση αναδιάρθρωσης των φορολογικών τους καθεστώτων, υπό την απειλή της συρρίκνωσης των φορολογικών τους εσόδων και για να διατηρήσουν ή ακόμα και να αυξήσουν τα εγχώρια φορολογικά τους έσοδα, επιβάλλουν αυστηρούς κανόνες τεκμηρίωσης στις τιμές που καθορίζονται στις συναλλαγές μεταξύ των εταιρειών που ανήκουν στον ίδιο πολυεθνικό όμιλο για να προλάβουν τυχόν καταχρήσεις των ατελειών που χαρακτηρίζουν τα αντίστοιχα φορολογικά τους συστήματα. Η καθιέρωση και εφαρμογή της Αρχή των Ίσων Αποστάσεων, σε παγκόσμια κλίμακα, όπως ορίζεται από την παράγραφο 1 του άρθρου 9 της πρότυπης Σύμβασης του Ο.Ο.Σ.Α, που δημοσιεύτηκαν το 1995, η οποία ορίζει ότι οι όροι συναλλαγής μεταξύ δυο επιχειρήσεων που ανήκουν στον ίδιο πολυεθνικό όμιλο θα πρέπει να ίδιες με τις τιμές και τους όρους ,που καθορίζουν δυο ανεξάρτητες επιχειρήσεις για την ίδια συναλλαγή καθώς και των αναθεωρημένων Κατευθυντήριων Οδηγίων του Ο.Ο.Σ.Α (2010), για τις τιμές ενδοομιλικών συναλλαγών («transfer pricing») για πολυεθνικές επιχειρήσεις και φορολογικές αρχές «Κατευθυντήριες Οδηγίες», κρίνονται καθοριστικές και είναι αυτές που θα οδηγήσουν σε ομαλότερη λειτουργία της παγκόσμιας αγοράς και επίτευξης ισορροπίας της.
Μ.Δ.Ε 124
Keywords: Πολυεθνικές εταιρείες; Οικονομική των επιχειρήσεων; Ενδοομιλική τιμολόγηση