Ελευθερίες ενηλίκων με ηλικιακή ανωριμότητα εντός και εκτός ιδρύματος και οι προσδοκίες και τα όνειρά τους για το μέλλον - Καραλάζου, Χρύσα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Η παρούσα έρευνα έχει ως στόχο να μελετήσει τις ελευθερίες των τροφίμων ενός ιδρύματος καθώς και τη δική τους οπτική του μέλλοντος εκτός ιδρύματος. Έλαβε τόπο στο Κέντρο Αποκατάστασης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (Κ.Α.Α. Μ.Ε.Α) Σερρών με δείγμα 7 ατόμων, 5 τροφίμων και 2 εργαζομένων. Το εργαλείο που χρησιμοποιήθηκε ήταν η συνέντευξη με ερωτήσεις μη- δομημένου ή ελεύθερου τύπου για τη διεξαγωγή του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος λόγω της ιδιαιτερότητας των συνεντευξιαζόμενων. Ερωτήθηκαν σχετικά με την καθημερινότητα τους, τις συνήθειες και τις δραστηριότητές τους εντός και εκτός του ιδρύματος και το κατά πόσο οι εργαζόμενοι αλλά και το ίδιο το ίδρυμα με τις εγκαταστάσεις του βοηθάει σε μια ομαλή ζωή, όπως επίσης έγινε συζήτηση και για τις βλέψεις τους για το μέλλον. Το συμπέρασμα όλων αυτών των συζητήσεων κατέληξε στο ότι οι τρόφιμοι έχουν μια πολύ άνετη και γεμάτη ζωή. Το ίδρυμα τους προσφέρει μια ασφάλεια χωρίς, όμως, να τους περιορίζει την ελευθερία τους και να νιώθουν καταπιεσμένοι και φυλακισμένοι. Παρόλα αυτά η επιθυμία τους να ξεκινήσουν μια καινούργια δική τους ζωή εκτός ιδρύματος παραμένει το κύριο όνειρό τους!!
Αριθμός Εισαγωγής: 012798 cd
Keywords: Ωρίμανση (Ψυχολογία); Ενήλικες -- Ιδρυματική φροντίδα -- Ελλάδα; Ψυχική υγεία -- Κοινωνικές απόψεις -- Ελλάδα; Υπηρεσίες ψυχικής υγείας -- Ελλάδα; Κοινωνική ενσωμάτωση -- Ελλάδα; Εξελικτική ψυχολογία