Οι δυνατότητες αειφόρου ανάπτυξης του Ιαματικού Τουρισμού- Η περίπτωση των ιαματικών πηγών Θερμών του Δ. Μύκης - Εγιούπ, Ραχμή (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Στη σημερινή εποχή, τα περισσότερα ανεπτυγμένα κράτη, νομοθετούν και θεσμοθετούν και παράλληλα αναπτύσσουν μία στρατηγική αειφόρου-βιώσιμής ανάπτυξης. Η συγκεκριμένη επιλογή ανάπτυξης έχει ως κύριο στόχο την οικονομική ανάπτυξη και παράλληλα και σε απόλυτη προτεραιότητα την προστασία του περιβάλλοντος και την βιωσιμότητα. Η συγκεκριμένη διπλωματική εργασία έχει ως στόχο να διερευνήσει τις προοπτικές ανάπτυξης ενός ιαματικού πόρου στην περιοχή Θερμών του Νομού Ξάνθης. Αρχικά, περιγράφεται το πλαίσιο των εναλλακτικών μορφών τουρισμού και καταγράφονται οι σημαντικότερες μορφές του. Αναλύεται ο ιαματικός τουρισμός, τα σημαντικότερα νομοθετήματα που αφορούν αυτόν και τις ιαματικές πηγές. Συγκεκριμένα για την περιοχή μελέτης παρέχονται στατιστικά και ιστορικά στοιχεία και περιγράφεται η υφιστάμενη κατάσταση των εγκαταστάσεων. Η μεθοδολογία που ακολουθείτε είναι ποιοτική πρωτογενής έρευνα με τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων από τους επισκέπτες των πηγών και συνεντεύξεις από εκπροσώπους των αρμόδιων φορέων σχετικά με το ιαματικό τουρισμό και τα ιαματικά λουτρά Θερμών. Η εργασία καταλήγει με την SWOT ανάλυση της περιοχής ενδιαφέροντος. Αφορμή για την υλοποίηση της παρούσας εργασίας αποτέλεσε η αδυναμία των λουτρών Θερμών του Ν. Ξάνθης να ακολουθήσουν τα διεθνή και ελληνικά πρότυπα του ιαματικού τουρισμού. Με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε και τα στοιχεία που συλλέχτηκαν, βγήκαν ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη του προβλήματος, διαπιστώθηκε η δυνατότητα περεταίρω ανάπτυξης και προτάθηκαν ενδιαφέρουσες λύσεις που θα μπορέσουν να βοηθήσουν στην επανατοποθέτηση του προϊόντος του ιαματικού τουρισμού στην περιοχή ενδιαφέροντος, ως πόλος έλξης και κομμάτι του ιαματικού τουρισμού στην Ελλάδα.
Thermal tourism sustainable development potentials. The case study of the thermal springs located at Thermes village of municipality of Myki.
Keywords: Τουρισμός--Ελλάδα; Αειφόρος ανάπτυξη; Οικονομική ανάπτυξη; Εναλλακτικός τουρισμός; Ιαματικός τουρισμός; Ιαματικές πηγές; Αειφόρος Ανάπτυξη; Πηγές Θερμών Ν. Ξάνθης