Το Σύνδρομο Επαγγελματικής Εξουθένωσης Εργαζομένων σε Δομές Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Ατόμων με Αναπηρίες - Δημητρά, Ιωάννα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Σκοπός της παρούσας έρευνας ήταν η αξιολόγηση του Συνδρόμου Επαγγελματικής Εξουθένωσης (ΣΕΕ) σε εργαζόμενους σε δομές επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ). Οι επιμέρους στόχοι της έρευνας αφορούσαν στην αναζήτηση πιθανής σχέσης μεταξύ του συνδρόμου, ως εξαρτημένη μεταβλητή και δημογραφικών-κοινωνικών μεταβλητών των συμμετεχόντων όπως το φύλο, η ηλικία, η οικογενειακή κατάσταση, η ύπαρξη παιδιών στην οικογένεια, η ειδικότητα, τα χρόνια εργασίας, το είδος της απασχόλησης και το επίπεδο σπουδών ως ανεξάρτητες μεταβλητές. Το δείγμα ήταν ευκολίας και επελέγη με βάση την πρόσβαση της ερευνήτριας σε διάφορες αντίστοιχες εκπαιδευτικές δομές του νομού Αττικής. Το δείγμα αποτελείται από 172 εργαζόμενους/νες σε δομές επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης ΑμεΑ, οι οποίοι συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια αυτοαναφοράς. Τα συγκεκριμένα ερωτηματολόγια αποτελούνταν από συνοδευτική επιστολή που παρουσίαζε τα προσωπικά στοιχεία της ερευνήτριας, παρείχε πληροφορίες για το σκοπό και τους στόχους της έρευνας, επισήμανε τον εθελοντικό και προαιρετικό χαρακτήρα της συμμετοχής και ενημέρωνε για την ανωνυμία των απαντήσεων, για τη μη χρήση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων και τον καθαρά ακαδημαϊκό τρόπο χρήσης των απαντήσεων από τη μεριά της ερευνήτριας και του τμήματος. Αποτελούνταν από δημογραφικό ερωτηματολόγιο με τις προαναφερθείσες δημογραφικές μεταβλητές, καθώς και το κύριο ερευνητικό εργαλείο, το Ερωτηματολόγιο του ΣΕΕ Maslach Burnout Inventory – General Survey (MBI-GS) (Maslach, Jackson, & Leiter, 1996) στην ελληνική του έκδοση (Αντωνίου & Ξένου, 2008). Για τη στατιστική ανάλυση των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε το στατιστικό πακέτο Statistical Package for Social Sciences (SPSS) (IBM SPSS Statistics, Version 26.0. Armonk, NY). Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνδρες εμφανίζουν υψηλότερα επίπεδα αποπροσωποποίησης από τις γυναίκες, οι εργαζόμενοι γονείς παρουσιάζουν υψηλότερα επίπεδα μειωμένων προσωπικών επιτευγμάτων σε σχέση με τους μη έχοντες παιδιά, οι ωρομίσθιοι εργαζόμενοι παρουσιάζουν υψηλότερα επίπεδα μειωμένων προσωπικών επιτευγμάτων σε σχέση με τους μόνιμους και τους μερικής απασχόλησης και τέλος οι με υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης εργαζόμενοι εμφανίζουν υψηλότερα επίπεδα μειωμένων προσωπικών επιτευγμάτων σε σχέση με τους χαμηλότερου επιπέδου εκπαίδευσης.
The Burnout Syndrome of Employees in Vocational Education and Training Structures for People with Disabilities
Keywords: Εργασία και εργαζόμενοι - Ελλάδα - Υγεία και υγιεινή; Στρες (Ψυχολογία); Άτομα με ειδικές ανάγκες - Εκπαίδευση; Ειδική εκπαίδευση - Ελλάδα; Labor and laboring classes - Greece - Health and hygiene; Stress (Psychology); People with disabilities - Education; Special education - Greece; Σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης; Στρες; Ευεξία; Occupatioanal exhaustion syndrome; Stress; Wellness