Αξιολόγηση αθλητικών χορηγιών - Μαραμπότος, Κορνήλιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2012)
Η παρούσα εργασία εκπονήθηκε στα πλαίσια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος του Τμήματος Οργάνωσης Διοίκησης Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και σαν κύρια επιδίωξή της είχε, την εκτενή βιβλιογραφική ανασκόπηση των θεμάτων που σχετίζονται με την αξιολόγηση της αθλητικής χορηγίας. Βασικό κίνητρο της παρούσας προσπάθειας, απετέλεσε η διαπίστωση πως, ο θεσμός της αθλητικής χορηγίας, αν και ευρύτατα διαδεδομένος, παραμένει ωστόσο σε πολύ μικρό βαθμό αντικείμενο μελέτης από τα στελέχη του μάρκετινγκ. Προσωπική γνώμη του γράφοντος, αλλά και επιδίωξη του, ήταν να τονίσει μέσα από τη συγγραφή αυτής της μελέτης, την έλλειψη ενασχόλησης με την αθλητική χορηγία και την ανάγκη μεγαλύτερης εστίασης σε έρευνες που να σχετίζονται με την αξιολόγησή της. Μέσα από την διαδικασία της αξιολόγησης της αθλητικής χορηγία, μπορεί να προκύψουν σημαντικά οφέλη, τόσο για τον σπόνσορα της αθλητικής διοργάνωσης και το προϊόν που προκρίνεται ως χορηγός, όσο και για τον χορηγούμενο, αλλά και τον ίδιο το θεσμό της αθλητικής χορηγίας συνολικά. Η μακρά παράδοση του συγκεκριμένου θεσμού ανά τους αιώνες, καταδεικνύει τη σημαντικότητα του και σήμερα, σε μια εποχή όπου τα επικοινωνιακά εργαλεία επιτρέπουν την ευρύτερη και ταχύτερη διάδοση του χορηγικού μηνύματος, η ενασχόληση με την αξιολόγηση της αθλητικής χορηγίας και της δημιουργίας καλών πρακτικών για μελλοντική χρήση, κρίνεται πιο επίκαιρη από ποτέ.
Sport sponsorship evaluation
Keywords: Χορηγία, Αθλητική; Πρόθεση αγοράς; Αναγνωρισιμότητα; Βαθμός εμπλοκής; Δέσμευση; Μάρκα; Προσωπικότητα μάρκας; Χορηγίες; Αθλητισμός