Το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης στους νοσηλευτές ψυχικής υγείας σε δομές της 6ης ΥΠΕ - Πικέα, Ιωάννα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Η επαγγελματική εξουθένωση στο χώρο της υγείας μπορεί να χαρακτηριστεί ως το σύνδρομο της σωματικής και ψυχολογικής εξάντλησης του επαγγελματία υγείας. Στα πλαίσια αυτού ο εργαζόμενος χάνει το ενδιαφέρον για τους αρρώστους του, παύει να είναι ικανοποιημένος από την δουλειά του και σχηματίζει αρνητική εικόνα για ον εαυτό του. Δεν έχει αναγνωριστεί ως νόσημα με συγκεκριμένη συμπτωματολογία και έτσι εμφανίζει δυσκολία στην αναγνώριση και ταυτοποίησή του. Οριοθετείτε μέσα από συγκεκριμένες συμπεριφορές και στάσεις των εργαζομένων που συχνά συνοδεύονται από οργανικά και ψυχοσωματικά συμπτώματα και τα αίτια της αναζητούνται στην δυναμική αλληλεπίδραση του ατόμου με το εργασιακό του περιβάλλον. Για την αντιμετώπιση του συνδρόμου ο επαγγελματίας υγείας καλείται να αναγνωρίσει αρχικά μόνος του τις αδυναμίες και τα όριά του, ώστε εάν είναι δυνατόν να προλάβει ή να αντιμετωπίσει έγκαιρα τα συμπτώματα επαγγελματικής εξουθένωσης. Η περίπtωση των νοσηλευτών αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αφού τα νοσοκομεία, που κυρίως αποτελούν τον χώρο εργασίας των περισσοτέρων νοσηλευτών κατακλύζονται από γρήγορους ρυθμούς και ένταση εργασίας.(Δημητρόπουλος Χ., Φιλλίπου Ν., 2008).
Αριθμός Εισαγωγής: 012034-012035 cd
Keywords: Επαγγελματική εξουθένωση (Ψυχολογία); Νοσηλευτές; Υπηρεσίες υγείας -- Ελλάδα; Επαγγελματική εξουθένωση; Εργασιακό άγχος; Νοσηλευτές ψυχικής υγείας; Ψυχιατρικός ασθενής