Φορολογία αγροτών - Κοκκότη, Βαρβάρα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η παρούσα διπλωματική εργασία εκπονήθηκε στα πλαίσια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Λογιστική και Χρηματοοικονομική με σκοπό να αναλύσει τις πτυχές της φορολογίας που αφορούν την ελληνική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα. Ο αγροτικός τομέας έχει σημαντική συμβολή στην εθνική οικονομία, αφορά ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού και είναι ιδιαίτερα ευμετάβλητος καθώς επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες. Οι μεταβολές που παρουσιάζονται στον αγροτικό κλάδο στην Ελλάδα και ευρύτερα επηρεάζουν την αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα σε φορολογικό και ασφαλιστικό επίπεδο. Στην παρούσα μελέτη αναλύονται έννοιες για γενικά ζητήματα και διαδικασίες που αφορούν το επάγγελμα του αγρότη όπως η εγγραφή στο μητρώο αγροτών , το καθεστώς ασφάλισης και οι κλίμακες και οι Άμεσες ενισχύσεις. Επίσης στη μελέτη παρουσιάζεται η φορολογία των αγροτικών εισοδημάτων, οι μειώσεις του φόρου και θέματα σχετικά με τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας.
Agricultural taxation
Μ.Δ.Ε. 68
Keywords: Φορολογία; Φόρος εισοδήματος -- Δίκαιο και νομοθεσία -- Ελλάδα; Αγρότες -- Φορολογία -- Ελλάδα; Αγροτική φορολογία; Αγροτικός τομέας; Φορολογία αγροτικών εισοδημάτων; Agricultural taxation; Agricultural sector; Taxation of agricultural incomes