Μια σκηνική μελέτη της χειρονομίας, του παραλόγου και του κωμικού με αφορμή την περίοδο της πανδημίας Covid-19 (2019-2023) με πρακτικές των viewpoints, του θεάτρου του πραγματικού και του Verbatim Dance Theatre - Παπαγιαννάκη, Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
O καλλιτεχνικός στόχος της παρούσας εργασίας είναι η δημιουργία μιας Verbatim Dance θεατρικής σύνθεσης που αναδεικνύει το κωμικό και παράλογο στοιχείο της περιόδου της πανδημίας (περίοδος μελέτης: πανδημία covid-19 2020-2023), χρησιμοποιώντας την χειρονομία ως αφηγηματική γλώσσα. Το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα αποτελεί ένα χρονικό της πανδημίας που ανήκει στο ευρύτερο είδος του Θεάτρου του Πραγματικού και δανείζεται εργαλεία έρευνας για την καλλιτεχνική κατασκευή. Η εργασία μελετά τα δύο στάδια της θεατρικής σύνθεσης, τη συγγραφική διαδικασία και την πρακτική έρευνα. Τα ερευνητικά ερωτήματα σχετίζονται με τους τρόπους που γίνεται η ενσωμάτωση των παράλογων και κωμικών στοιχείων τόσο το συγγραφικό έργο, όσο και την ανάδειξη των ίδιων στοιχείων στην πρακτική έρευνα στοχεύοντας να δημιουργήσει μία παράσταση Verbatim Dance θεάτρου. Μετά από παρατήρηση της παρουσίας στον δημόσιο χώρο κατά τις τρεις φάσεις της πανδημίας (προ-πανδημική, καραντίνα, μεταπανδημική περίοδος), η πρακτική έρευνα μελέτησε τους παράγοντες κοινωνικό σώμα, βλέμμα, λόγος, εγγύτητα και τις επιρροές τους από τα νέα πανδημικά μέτρα. Η μεθοδολογία των Viewpoints για το θέατρο χρησιμοποιείται στην πρακτική έρευνα που στοχεύει στη σκηνική μεταγραφή μίας συνέντευξης ή προσωπικής μαρτυρίας σε χορογραφική παρτιτούρα (αυτό-βιογραφική παρτιτούρα) με την χρήση συμπεριφορικής/εκφραστικής χειρονομίας, στοχεύει στη σημειωτική μεταβολή μίας χειρονομίας σε δραματικό χρόνο με στόχο την δημιουργία ενός νέου κινητικού εκφραστικού λεξιλογίου. Στα κεφάλαια της εργασίας παρουσιάζεται το θεωρητικό πλαίσιο και στη συνέχεια αναλύεται όλη η διαδικασία της δημιουργίας του καλλιτεχνικού αποτελέσματος που χωρίζεται σε τρεις φάσεις (προπαρασκευαστική περίοδος έρευνας πεδίου και συλλογής υλικού, φάση συγγραφής της πρωτότυπης Verbatim σύνθεσης με στοιχεία χορού και θεάτρου, και φάση πρακτικής έρευνας).
Keywords: Χορός; Σωματικό θέατρο; Θέατρο πραγματικού; Κοινωνικό σώμα; Χειρονομία; Δημόσιος χώρος; κοινωνικό σώμα, δημόσιος χώρος, χειρονομία, Viewpoints, Θέατρο του Πραγματικού, Verbatim Dance Theatre, χορευτική μεταγραφή μαρτυρίας; παρουσία στον δημόσιο χώρο