Η διερεύνηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης ως παράγοντας αποτροπής της διαφθοράς και βελτίωσης της διαφάνειας κατά τις συναλλαγές των πολιτών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση - Λασκαρέλη, Αννα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει θέμα την διερεύνηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης ως παράγοντα αποτροπής της διαφθοράς και βελτίωσης της διαφάνειας κατά τις συναλλαγές των πολιτών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι να αναλύσει πώς η υιοθέτηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και η εφαρμογή ψηφιακών πρακτικών στις καθημερινές συναλλαγές των πολιτών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση συνδέεται με την καταπολέμηση της διαφθοράς. Το επίπεδο διείσδυσης της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και της ψηφιοποίησης του δημόσιου τομέα, καθώς και η αποτύπωση της αντίληψης της διαφθοράς από τους πολίτες στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εκφραστεί με οικονομετρικούς δείκτες και δείκτες αντίληψης της διαφθοράς για τα έτη από το 2007 έως και το 2021. Η διερεύνηση της συσχέτισης των δεικτών αυτών θα αναδείξει ή όχι τον σημαντικό ρόλο που έχει η ηλεκτρονική διακυβέρνηση στην αποτροπή της διαφθοράς στην Τοπική Αυτοδιοίκηση διαχρονικά και ιδιαίτερα κατά την περίοδο που καλύπτει τα έτη 2020 και 2021, κατά την οποία η εφαρμογή ψηφιακών πρακτικών επιταχύνθηκε σημαντικά κυρίως λόγω της πανδημίας.
Decreasing corruption and increasing transparency in local government through e-governance
Keywords: Δημόσια Διοίκηση--Ελλάδα; Διαφθορά; Διαφάνεια; Ηλεκτρονική διακυβέρνηση, χρηστή διακυβέρνηση, ψηφιοποίηση, διαφάνεια, διαφθορά; Ηλεκτρονική διακυβέρνηση; Χρηστή διακυβέρνηση; Ψηφιοποίηση; Διαφάνεια; Διαφθορά