"Έξυπνος” Τουρισμός: Η συμβολή του ελληνικού τουριστικού προϊόντος στη βιώσιμη ανάπτυξη - Πρίντεζη, Αρετή-Ευαγγελία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η παρούσα διπλωματική εργασία διερευνά τη σχέση μεταξύτου «έξυπνου» τουρισμού, ως βασικό πυλώνα στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη κάθε χώρας, και της βιώσιμης ανάπτυξης μέσα από την παγκόσμια προσπάθεια επίτευξής της, βάσει των δεκαεπτά (17) Παγκόσμιων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών. Η εργασία αποσκοπεί σε δύο στόχους: ο πρώτος στόχος είναι αφενός η αποτύπωση του τουριστικού φαινομένου και τα χαρακτηριστικά που έχει ο σύγχρονοςτουρίστας και το τουριστικό προϊόν και αφετέρου η σκιαγράφηση της άμεσης και έμμεσης διασύνδεσης των Παγκόσμιων Στόχων με τον βιώσιμο τουρισμό. Ο δεύτερος στόχος αφορά στη συμβολή των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών για την μετάβαση στους «έξυπνους» τουρίστες και στους «έξυπνους» τουριστικούς προορισμούς, όπου μέσα από τα σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία, θα παρέχονται υψηλών προδιαγραφών προϊόντα και υπηρεσίες με σκοπό τη βελτίωση της ταξιδιωτικής εμπειρίας. Στις σελίδες που ακολουθούν, μελετάταιο σχεδιασμός και η εφαρμογή ψηφιακώνπολιτικών και δράσεων που αφενός θα σέβονται το περιβάλλον, τον πολιτισμό και την ιστορία και παράλληλα θα συμβάλλουν στην κοινωνική ευημερία, στην περιβαλλοντική και οικονομική ανάπτυξη με όρους βιωσιμότητας. Η παροχή «έξυπνων» τουριστικών υπηρεσιών που θα συνδυάζουντην καινοτομία και την ενσωμάτωση της σύγχρονης τεχνολογίας με την βιώσιμη ανάπτυξη που αποτελούν προτεραιότητα σε παγκόσμιο, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Τα συμπεράσματα αποτυπώνουν την αναγκαιότητα του στρατηγικού σχεδιασμού σε εθνικό επίπεδο και τον επανακαθορισμό των στόχων και προτεραιοτήτων της Ελλάδας που είναι ένας ελκυστικός τουριστικός προορισμός και η οικονομία της στηρίζεται στην βαριά βιομηχανία του τουρισμού, προς τις νέες απαιτήσεις και προκλήσεις στην εξελικτική διαδικασία ενός βιώσιμου και «έξυπνου» τουρισμού, χωρίς αποκλεισμούς.
"Smart" Tourism: The contribution of Greek tourism product to the sustainable development
Αρ. Εισ.: 136 cd
Keywords: Τουρισμός -- Ελλάδα; Τουρισμός -- Οικονομικές απόψεις; Τουρισμός -- Ανάπτυξη; Βιώσιμη ανάπτυξη; Περιβάλλον; Tουρισμός; Tουριστικό προϊόν; Bιώσιμη ανάπτυξη; Παγκόσμιοι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης; Πολιτισμός; Περιβάλλον; Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών; Έξυπνος τουρίστας; Έξυπνος τουριστικός προορισμός; Τourism; Τourism product; Sustainable development; Global Sustainable Development Goals; Culture; Environment; Information and Communication Technologies; Smart tourist; Smart tourist destination