Η Φραγκική κατάκτηση της Πελοποννήσου - Τζαμαλή, Αικατερίνη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Η παρούσα εργασία παρουσιάζει τα ιστορικά γεγονότα της κατάκτησης της Πελοποννήσου από τους Φράγκους. Η μελέτη βασίζεται στις κυριότερες σύγχρονες και μεταγενέστερες βυζαντινές και άλλες μεσαιωνικές πηγές, καθώς επίσης και στη σχετική σύγχρονη βιβλιογραφία, η οποία έχει εμπλουτιστεί αρκετά κατά τις τελευταίες δεκαετίες με διάφορες συμβολές γύρω από σημαντικές πτυχές και ιστορικά ζητήματα για τη φραγκική κατάκτηση της Πελοποννήσου. Επίσης, εξετάζονται αρκετά τοπογραφικά και γεωγραφικά ζητήματα που σχετίζονται με την κατάκτηση της Πελοποννήσου, είτε με την ταύτιση ορισμένων θέσεων, είτε με τη χάραξη της πορείας μιας εκστρατείας, είτε, γενικότερα, με τη γεωγραφική παρακολούθηση της εξέλιξης των γεγονότων. Η συστηματικοποίηση και κωδικοποίηση του υλικού προσδοκά να παραθέσει τα γεγονότα μέσα στα γενικότερα πλαίσια της ιστορίας της ευρύτερης περιοχής κατά το διάστημα της φραγκικής κατάκτησης.
Keywords: Φράγκοι -- Ελλάδα -- Πελοπόννησος -- Ιστορία; Πελοπόννησος (Ελλάδα : Χερσόνησος) -- Ιστορία; Λατινική αυτοκρατορία, 1204-1261 -- Ιστορία; Ελλάδα -- Ιστορία; Φράγκοι; Πελοπόννησος; Φραγκοκρατία; Λατινοκρατία; Franks; Peloponnese; Frankish rule; Latin rule