Η Δημόσια Διαβούλευση ως Μηχανισμός Ενίσχυσης της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας: Εφαρμογή στον Δήμο Αλεξανδρούπολης. - Κεχαγιά, Στεφανία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η παρούσα ερευνητική μελέτη αποσκοπεί στο να διερευνήσει τη συμβολή της δημόσιας διαβούλευσης στην προώθηση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας, με εφαρμογή στον Δήμο Αλεξανδρούπολης. Μέσα από τη βιβλιογραφική ανασκόπηση και την ανάλυση πρωτογενών δεδομένων, διερευνώνται οι στάσεις και οι αντιλήψεις των πολιτών σχετικά με τις διαβουλευτικές διαδικασίες και τις πρακτικές βιώσιμης κινητικότητας. Στην έρευνα, η οποία διεξήχθη με τη διαδικασία της ποσοτικής μεθόδου και τη χρήση διαδικτυακού ερωτηματολογίου, συμμετείχαν 229 πολίτες του Δήμου. Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι η δημόσια διαβούλευση θεωρείται από τους πολίτες ένα πολύτιμο εργαλείο ενημέρωσης και συμμετοχής, αλλά παρουσιάζει σημαντικά περιθώρια βελτίωσης. Οι πολίτες εκφράζουν ότι έχουν ελλιπή ενημέρωση για θέματα βιώσιμης αστικής κινητικότητας, ενώ η συμμετοχή τους στις διαβουλεύσεις παραμένει χαμηλή, κυρίως εξαιτίας της περιορισμένης πληροφόρησης και των δυσκολιών πρόσβασης στις σχετικές διαδικασίες. Παράλληλα, αναδείχθηκαν σημαντικές προκλήσεις, όπως η εξάρτηση από το ιδιωτικό αυτοκίνητο, η περιορισμένη αξιοποίηση εναλλακτικών μέσων μετακίνησης και η ανάγκη βελτίωσης των υποδομών, όπως οι ποδηλατοδρόμοι και οι χώροι στάθμευσης. Επιπλέον, τονίστηκε η ανάγκη για βελτίωση της επικοινωνίας από τον Δήμο και η υιοθέτηση πιο ευέλικτων μορφών συμμετοχής, όπως οι υβριδικές διαβουλεύσεις. Η εργασία καταλήγει σε προτάσεις για τη βελτίωση της δημόσιας διαβούλευσης και την ενίσχυση της βιώσιμης κινητικότητας, δίνοντας έμφαση στην ενεργή εμπλοκή των πολιτών και την εφαρμογή πρακτικών που ενισχύουν τη βιώσιμη ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο.
Public Consultation as a Mechanism for Enhancing Sustainable Urban Mobility: Implementation in the Municipality of Alexandroupolis.
Keywords: Δημόσια διοίκηση--Ελλάδα; Τοπική Αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Δημόσια Διαβούλευση; Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα; Συμμετοχικός Σχεδιασμός; Δήμος Αλεξανδρούπολης