Μέτρηση και ανάλυση της γονικής ικανοποίησης από τα Μουσικά σχολεία στην Ελλάδα - Ζαχαροπούλου, Κυριακή (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Στο πλαίσιο της Διοίκησης Ολικής ποιότητας στην εκπαίδευση, η σχολική γονική ικανοποίηση είναι μια ψυχολογική κατάσταση, η οποία αναφέρεται στο επίπεδο που οι γονείς νιώθουν ευχαριστημένοι από το σχολείο των παιδιών τους και την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η μελέτη της γονικής ικανοποίησης για τα Μουσικά σχολεία της Ελλάδας. Δημιουργήθηκε διαδικτυακό ερωτηματολόγιο σύμφωνα με τον ερευνητικό σχεδιασμό της προηγούμενης έρευνας του Koutsampelas και της ερευνητικής του ομάδας (2021), στο οποίο ανταποκρίθηκαν 657 γονείς παιδιών που φοιτούν σε Μουσικά σχολεία σε όλη την Ελληνική επικράτεια. Συγκεκριμένα, μελετήθηκε το συνολικό επίπεδο ικανοποίησης των γονέων, το συνολικό επίπεδο ικανοποίησης των γονέων για τον τομέα της Γενικής και της Μουσικής παιδείας, και τα επιμέρους επίπεδα ικανοποίησης για την επικοινωνία του σχολείου, τη γονική εμπλοκή, τα μαθησιακά επιτεύγματα, το περιεχόμενο σπουδών, το σχολικό περιβάλλον και την ασφάλεια, και την ποιότητα του προσωπικού. Επιπλέον, διερευνήθηκαν προσωπικά και δημογραφικά χαρακτηριστικά των γονέων και των παιδιών τους (φύλο, ηλικία, εκπαίδευση, μουσική εκπαίδευση, επαγγελματική κατάσταση, τάξη φοίτησης, βαθμός επίδοσης) και η επίδρασή τους στους διαφορετικούς δείκτες ικανοποίησης των γονέων. Γενικά, οι γονείς έδειξαν πολύ μεγάλη συνολική ικανοποίηση και εξέφρασαν ικανοποίηση για όλες τις παραμέτρους που εξετάστηκαν. Συγκριτικά με τα Γενικά σχολεία, σύμφωνα με την προηγούμενη έρευνα των Koutsampelas και των συνεργατών του (2021), οι γονείς στα Μουσικά σχολεία έδειξαν πιο μεγάλη συνολική ικανοποίηση, ειδικά για τον τομέα των μαθημάτων Μουσικής (τομέας Μουσικής παιδείας), καθώς και για τα πεδία των μαθησιακών επιτευγμάτων και της ποιότητας του προσωπικού, ενώ δεν βρέθηκε επίδραση των προσωπικών και δημογραφικών χαρακτηριστικών που μελετήθηκαν. Η παρούσα μελέτη συμβάλλει στην αύξηση της γνώσης και της κατανόησης των υποκείμενων διεργασιών και παραγόντων που επηρεάζουν τη γονική ικανοποίηση από τα Μουσικά σχολεία σε σύγκριση με τα Γενικά σχολεία, υπογραμμίζοντας τη θετική επίδραση διαφορετικών χαρακτηριστικών της λειτουργίας των Μουσικών σχολείων, όπως είναι η πιο ολιστική εκπαιδευτική προσέγγιση, η ανάπτυξη οριζόντιων δεξιοτήτων, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των εκπαιδευτικών μουσικής και η δυνατότητα των γονέων να επιλέξουν σχολείο για εισαγωγή των παιδιών τους μέσω ειδικών εξετάσεων. Τα ευρήματα υποδεικνύουν παράγοντες που χρειάζεται να ληφθούν υπόψη κατά το σχεδιασμό της εκπαιδευτικής πολιτικής από κεντρικούς, αποκεντρωμένους φορείς και τη διεύθυνση των Μουσικών σχολείων.
Measurement and analysis of parental satisfaction with Music schools in Greece
Αριθμός Εισαγωγής: 013746 cd
Keywords: Μουσική -- Μελέτη και διδασκαλία -- Ελλάδα; Μουσική στην εκπαίδευση -- Ελλάδα; Διοίκηση ολικής ποιότητας -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Επιλογή σχολείου -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Γονέας-Εκπαιδευτικός, Σχέσεις των -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Εκπαίδευση -- Σκοποί και στόχοι -- Ελλάδα; Μουσικά σχολεία; Γονική ικανοποίηση; Διοίκηση ολικής ποιότητας; Εκπαιδευτική πολιτική; Γονική εμπλοκή; Music schools; Parental satisfaction; Total quality management; Educational policy; Parental involvement