Συγκριτική Μελέτη των Εφαρμογών Κοινωνικής Πολιτικής στην Ευρώπη και ανάλυση του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ) και άλλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων ανθρωπιστικής βοήθειας - Γκάρος, Ματθαίος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ΕΕ, μετά από σειρά προηγούμενων οικουμενικών προσπαθειών, συστάθηκε το έτος 1950, με κύριο στόχο την κοινή οικονομία, μεταξύ των χωρών που θα αποτελούσαν μέλη της. Κοινή οικονομία με πολλές παραμέτρους, ενιαία αγορά υπηρεσιών και αγαθών, ελεύθερη οικονομική κυκλοφορία ανάμεσα σε Κράτη Μέλη, ενιαίο νόμισμα, και γενικά τη δημιουργία μίας ισχυρής οικονομικής περιοχής με συνοχή και κοινές πολιτικές. Κάτι σαν Ομοσπονδιακό Κράτος. Προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκαν όλες οι Συνθήκες της ΕΕ, τόσο η ιδρυτική της, του Παρισιού, όσο και οι αναθεωρητικές της Συνθήκες. Όλες οι χώρες μέλη πρέπει να εναρμονίζονται με Κανονισμούς, Οδηγίες και άλλες νομοθετικού περιεχομένου Πράξεις της ΕΕ, προκειμένου να υπάρχει οικονομικός και νομισματικός συντονισμός. Το πιο σημαντικό όργανο της ΕΕ αποτελεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ΕΣ, το οποίο με συγκεκριμένες διαδικασίες, καθορίζει τις πολιτικές κατευθύνσεις και θέτει συγκεκριμένες προτεραιότητες της ΕΕ.1 Στο ΕΣ οι αρχηγοί των κρατών μελών με συναίνεση λαμβάνουν και τις αποφάσεις, για τις στρατηγικές της ΕΕ. Προς εκτέλεση αυτών των αποφάσεων, τάσσεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ένα σπουδαίο έργο της ΕΕ λοιπόν, των τελευταίων δεκαετιών, ήδη από το 1992, υλοιποιείται μέσα από τη “Γενική Διεύθυνση Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ECHO. Έργο της, η οικονομική ενίσχυση κάθε χρόνο μέσω της ανθρωπιστικής βοήθειας, βάσει των αρχών μη διακρίσεων και αμεροληψίας. Σε όλη αυτή τη δράση της ΕΕ, με τη δομημένη διάρθωσή της, συναντούμε και την Επιτροπή των Περιφερειών, ΕτΠ, αποτελούμενη από εκπροσώπους της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης. Αρμοδιότητά της αποτελεί η συμμετοχή των περιφερειών και δήμων των κρατών μελών σε διάφορους τομείς πολιτικής, όπως στην οικονομική και κοινωνική πολιτική. Σε όλο αυτό το θεωρητικό πλαίσιο, η παρούσα μελέτη σκοπό έχει να κάνει γνωστά τα Ευρωπαϊκά προγράμματα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, που ήδη έχουν λάβει χώρα και έχουν εφαρμοστεί στις περιφέρειες και δήμους των κρατών μελών της ΕΕ, να εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο υλοποιήθηκαν, το βαθμό υλοποίησής τους, και από τα δεδομένα που θα προκύψουν να γίνουν οι απαραίτητες συγκρίσεις ανάμεσα στα κράτη μέλη. Τι έχει εφαρμοστεί σωστά; Τι δεν πέτυχε και γιατί; Ποιες είναι οι καλές πρακτικές για υιοθέτηση και οι κακές πρακτικές προς αποφυγή κατα την υλοποίηση των επόμενων προγραμμάτων και ποια είναι αυτά που έπονται. Επίσης σκοπός είναι, μετά τα αποτελέσματα που θα συναχθούν, να προκύψουν και οι απαραίτητες προτάσεις για μελλοντική χρήση, η δημιουργία μίας άτυπης “Λευκής Βίβλου” για την υιοθέτηση και υλοποίηση οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής και σχετικών Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Το κεντρικό ερώτημα της μελέτης θα αφορά στο πως απορροφώνται τα ευρωπαϊκά κονδύλια, ποια η διαχείρισή τους και η ανεύρεση πιθανών κενών και προβλημάτων, αναλόγως της δυνατότητας ή μη απορρόφησής τους. Θα τεθούν ερωτήματα όπως: ποιο είναι το επιθυμητό ποσοστό απορρόφησης, ώστε να θεωρείται επιτυχημένη πολιτική, ποιες οι πιθανές λύσεις για την επίλυση των προβλημάτων και των κενών που θα προκύψουν. Η μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί θα αφορά σε εμπειρική ανάλυση των εφαρμογών και των στρατηγικών απορρόφησης πόρων και προγραμμάτων, σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Θα αναπτυχθούν υποθέσεις μελέτης ιστορικά και θα αξιολογηθούν για αν έχουν αγγίξει το ανώτατο των προσδοκιών. Το περιεχόμενο της διπλωματικής εργασίας θα συνίσταται σε εισαγωγή, σε ανάλυση των ουσιωδών όρων, σε ανάλυση θεσμικού και νομοθετικού πλαισίου, σε μια σύντομη ιστορική αναδρομή τι έχει γίνει μέχρι τώρα, σε καταγραφή προγραμμάτων που έχουν ολοκληρωθεί, σε πρόταση ενδεχόμενων λύσεων και αξιολόγηση των υποθέσεων που έχουν αναλυθεί και τέλος σε βιβλιογραφία.
Comparative Study of Social Policy European Programms and research over the Fund for European Aid to the Most Deprived (FEAD) and other European humanitarian aid programs
Keywords: Τοπική Αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Κοινωνική πολιτική--Ελλάδα; Περιφερειακός προγραμματισμός; Κοινωνική Πολιτική; Ευρωπαϊκά Προγράμματα; Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς Απόρους ΤΕΒΑ; Περιφερειακή Ανάπτυξη; Ανθρωπιστική Βοήθεια