Δημιουργία επιχειρηματικού σχεδίου και χορηγικού πλάνου διοργάνωσης αγώνα υδατοσφαίρισης. Μελέτη περίπτωσης: Αγώνας επίλεκτων αθλητών υδατοσφαίρισης πρωταθλήματος Α1 ανδρών (All Star game). - Καραμπέτσος, Φίλιππος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Η υδατοσφαίριση είναι ένα από τα πιο σημαντικά oμαδικά αθλήματα σε παγκόσμιo επίπεδo. Ωστόσο, χρειάζεται περισσότερη προβολή στην Ελλάδα, μέσω μιας ισχυρής οργανωτικής δομής των οργανισμών και μέσω μηχανισμών μάρκετινγκ. Σκoπός της παρoύσας εργασίας ήταν η ανάδειξη ενός αθλητικού γεγονότος της υδατοσφαίρισης, αλλά και το επιχειρηματικό σχέδιο και το χορηγικό πλάνο, για την υλoποίησή του. Πιο αναλυτικά, παρουσιάστηκε ένα επιχειρηματικό σχέδιο και χορηγικό πλάνο οργάνωσης, για τη δημιουργία ενός αγώνα υδατοσφαίρισης επίλεκτων αθλητών πρωταθλήματος Α1 αντρών (All Star game). Για την καλύτερη δυνατή υλοποίηση της αθλητικής δράσης, ήταν απαραίτητη η δημιουργία ενός Επιχειρηματικού Σχεδίου (Business Plan), το οποίο είναι μία λεπτομερής παρουσίαση του ιστορικού μιας εταιρίας, το εξωτερικό και εσωτερικό της περιβάλλoν και η οργάνωση, τα δυνατά και αδύνατα σημεία της και τον τρόπο λειτουργείας της. Μέσα σε αυτό, περιλαμβάνεται ένα χρονοδιάγραμμα, για την υλοποίηση των επιδιωκόμενων στόχων και τους διάφορους τρόπους αντιμετώπισης προβλημάτων, αλλά και δείχνει την τρέχουσα κατάσταση της επιχείρησης. Παράλληλα, παρουσιάστηκε ένα χορηγικό σχέδιο, το οποίο στόχευε στην προσέλκυση νέων χορηγών-εταιρειών και στη δημιουργία μιας χορηγικής συνεργασίας για το All Star Game Men’s Water Polo. Με τον τρόπο αυτό, η διοργάνωση θα είναι οικονομικά βιώσιμη και η υλοποίησή της θα είναι υψηλής ποιότητας. Συγκεκριμένα, σκιαγραφήθηκε μια λίστα πιθανών χορηγικών συμβάσεων, τα κριτήρια αξιολόγησης, μια αναλυτική αποτύπωση των παροχών της διοργάνωσης στους υποψήφιους χορηγούς, η τιμολόγηση, η παροχή βοήθειας του οργανισμού στα πλαίσια της Εταιρίας Κοινωνικής Ευθύνης και ένα χρονοδιάγραμμα.
Creation of a business plan and sponsorship plan for the organization of a water polo match. Case study: Match of elite A1 men's water polo athletes (All Star game)
Keywords: Υδατοσφαίριση; Επιχειρησιακός σχεδιασμός; Στρατηγικός σχεδιασμός - Διοίκηση και οργάνωση; Αθλητική χορηγία; Water polo; Business planning; Strategic planning - Management; Sports sponsorship; Επιχειρηματικό Σχέδιο; Χορηγικό σχέδιο; Σχέδιο μάρκετινγκ; Υδατοσφαίριση; Μελέτη περίπτωσης; Business Plan; Sponsorship Plan; Marketing Plan; Water Polo; Case Study