Αποτελεσματικότητα και αξιολόγηση των κοινωνικών δομών των Δήμων. Η περίπτωση του Δήμου Κατερίνης - Διαμάντης, Πέτρος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2019)
Tην τελευταία δεκαετία είναι γνωστό πως η Ελλάδα βιώνει μια δύσκολη οικονομική πραγματικότητα. Το μεγάλο δημοσιονομικό χρέος της χώρας είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή σκληρών μέτρων από τους δανειστές της προκειμένου να συνεχιστεί η χρηματοδοτική στήριξη της χώρας, δεσμεύοντάς την ταυτόχρονα να κάνει μεταρρυθμίσεις που θα οδηγούσαν σε ανάκαμψη και έξοδο από την οικονομική κρίση. Δυστυχώς όμως τα αποτελέσματα από την εφαρμογή των μέτρων οδήγησαν σε μία μεγάλη δημοσιονομική ύφεση με πολλές αρνητικές συνέπειες. Το εισόδημα των νοικοκυριών μειώθηκε δραματικά στερώντας σε μερικές περιπτώσεις από συνανθρώπους μας τους πόρους για να αγοράσουν τα πλέον απαραίτητα είδη για την επιβίωσή τους. Πολλές επιχειρήσεις έκλεισαν, αυξάνοντας σημαντικά τα ποσοστά των ανέργων. Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η ανεργία έχει πλήξει τον πυρήνα της κοινωνίας που είναι η οικογένεια. Το μερίδιο των ανέργων που δηλώνουν “αρχηγοί ή υπεύθυνοι” του νοικοκυριού έχει αυξηθεί κατά 10 και πλέον εκατοστιαίες μονάδες την περίοδο της τρέχουσας κρίσης σύμφωνα με έκθεση της τράπεζας της Ελλάδας που έγινε το 2012. Η ανεργία των ατόμων εκτός του ότι δημιουργεί οικονομική περιθωριοποίηση των ατόμων οδηγεί και σε κοινωνικό αποκλεισμό. Ο κοινωνικός αποκλεισμός, δεν αφορά μόνο τις ομάδες των ατόμων που υποφέρουν από φτώχεια, ανεργία και παρόμοιες καταστάσεις, αλλά και τις ομάδες που στερούνται πολιτικά δικαιώματα και οι κοινωνικοί τους δεσμοί έχουν υποστεί κατακερματισμό. Τα άτομα αυτά έχουν κρίση κοινωνικής ταυτότητας και αξιών και στερούνται σε μεγάλο βαθμό την ικανότητα να ζήσουν αξιοπρεπώς, με αποτέλεσμα να περιθωριοποιούνται. Σε αυτές τις περιπτώσεις η πολιτεία πρέπει να παρέμβει και να βοηθήσει όλους όσοι έχουν πραγματική ανάγκη. Και είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση η πλέον αρμόδια για να σηκώσει το βάρος της κοινωνικής αλληλεγγύης. Οι υπηρεσίες της, οι δομές της, οι αρμοδιότητες της, μπορούν να συνδράμουν καθοριστικά και αποτελεσματικά στην επίτευξη των παραπάνω στόχων. Στόχος της παρούσας εργασίας είναι να ανακαλυφθούν τα αδύναμα σημεία των δήμων, οι προοπτικές τους και η αποτελεσματικότητα των ήδη υπαρχόντων δομών. Μέσα από το θεωρητικό υπόβαθρο και την έρευνα πεδίου θα γίνει προσπάθεια να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα των κοινωνικών δομών του Δήμου Κατερίνης και να συζητηθούν λύσεις για την αποτελεσματικότερη λειτουργία τους.
Efficiency and evaluation of the social structures of the Municipalities. The case of the Municipality of Katerini
Keywords: Τοπική αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Κοινωνική πολιτική--Ελλάδα; Κράτος πρόνοιας; Κοινωνική πολιτική; Κοινωνική πολιτική; Κοινωνικές δομές; Τοπική Αυτοδιοίκηση; Αποτελεσματικότητα; Δήμος Κατερίνης