Ο ρόλος των θεσμών και της διακυβέρνησης στην οικονομική κρίση σε Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία - Κούγια, Βασιλική (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2015)
Ακόμη και αν οι χώρες της Ε.Ε κινούνται σε ένα κοινό πλαίσιο πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό και κουλτούρας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους μπορούν να κάνουν τη διαφορά στη λειτουργία τους εντός του αυτού του πλαισίου. Ενώ οι ομοιότητες των κρατών, αποτελούν τη βάση για να σχεδιαστούν οι μελλοντικές πολιτικές, είτε αυτές είναι αναπτυξιακές, είτε έκτακτες προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβληματικές καταστάσεις, οι ανομοιότητές τους, μπορεί να οδηγήσουν σε διαφορετικά από τα επιθυμητά αποτελέσματα. Στην εργασία αυτή συγκρίνουμε τις πορείες των μακροοικονομικών μεγεθών, των δεικτών σχετικά με τους θεσμούς και την καλή διακυβέρνηση κατά τη διάρκεια των 12 τελευταίων χρόνων για τις Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία. Σε μια προσέγγιση ανάδειξης του ρόλου των θεσμών και της καλής διακυβέρνησης στα αποτελέσματα από την υλοποίηση των οικονομικών πολιτικών, παρατηρούμε ότι οι χώρες με καλύτερες αποδόσεις, ανακάμπουν γρηγορότερα. Με το οικονομετρικό υπόδειγμα δείχουμε το ρόλο της διαφθοράς στους θεσμούς, ενώ γίνεται αναφορά στον ρόλο τους για την ανταγωνιστικότητα. Στη συνέχεια εξετάζουμε τους δείκτες από το IPD σχετικά με τον τραπεζικό τομέα και γενικότερα στοιχεία για το πολιτικό πλαίσιο. Καταλήγοντας, φαίνεται ότι οι χώρες με χαμηλές αποδόσεις στους κυβερνητικούς και θεσμικούς δείκτες έχουν μεγαλύτερο χρόνο επαναφοράς από απρόβλεπτες αρνητικές συγκυρίες.
Μ.Δ.Ε. 84
Keywords: Οικονομική ανάπτυξη -- Ελλάδα; Economic development -- Greece; Οικονομική ανάπτυξη -- Ιρλανδία; Economic development -- Irish; Οικονομική ανάπτυξη -- Πορτογαλία; Economic development -- Portugal; Θεσμοί; Διακυβέρνηση; Διακυβέρνηση; Διακυβέρνηση; Οικονομική κρίση -- Ελλάδα; Οικονομική κρίση -- Ιρλανδία; Οικονομική κρίση -- Πορτογαλία