Χρόνια σύνδρομα οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλική στήλης, εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. - Πανταζής, Λάζαρος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2014)
Σκοπός της παρούσας μεταπτυχιακής διατριβής ήταν να καταγράψει τα χρόνια σύνδρομα στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλική στήλης εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως είναι οσφυαλγία,το λουμπάγκο και η ισχιαλγία. Στη μελέτη πήραν μέρος με τυχαία επιλογή 398 εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι απάντησαν σε ερωτηματολόγιο που ελέγχθηκε για την αντικειμενικότητα, αξιοπιστία και εγκυρότητά του. Τα δεδομένα αναλύθηκανμε το στατιστικό πρόγραμμα SPSS με τη χρησιμοποίηση των δοκιμασιών χ2. Δεν παρατηρήθηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές στο συνολικό επιπολασμό των χρόνιων προβλημάτων στην ΟΜΣΣ των εκπαιδευτικών σύμφωνα με το φύλο (χ2= 0.358, df=1, p>0.05), την εκπαίδευση (χ2= 0.37, df=2, p>0.05) και τα έτη εργασίας (χ2= 0.29, df=2, p>0.05). Παρατηρήθηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές στο συνολικό επιπολασμό των χρόνιων προβλημάτων στην Ο.Μ.Σ.Σ. των εκπαιδευτικών σύμφωνα με την ηλικία (χ2= 34.57, df=2, p<0.001), το επάγγελμα (χ2= 33.7, df=2, p<0.001), το σωματικό βάρος (χ2= 27.2, df=2, p<0.001) και το ταμείο ασφάλισης (χ2= 3.85, df=1, p<0.05). Δεν παρατηρήθηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές στον επιπολασμό της οσφυαλγίας των εκπαιδευτικών σύμφωνα με το φύλο (χ2= 1.66, df=1, p>0.05), το επάγγελμα (χ2= 2.93, df=2, p>0.05) και τα έτη εργασίας (χ2= 0.54, df=2, p>0.05). Παρατηρήθηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές στον επιπολασμό της οσφυαλγίας των εκπαιδευτικών σύμφωνα με την ηλικία (χ2= 41.58, df=2, p<0.001), το επάγγελμα (χ2= 35.33, df=2, p<0.001), το σωματικό βάρος (χ2= 35.86, df=2, p<0.001) και το ταμείο ασφάλισης (χ2= 4.10, df=2, p<0.04). Δεν παρατηρήθηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές στον επιπολασμό του λουμπάγκο των εκπαιδευτικών σύμφωνα με το φύλο (χ2= 0.87, df=1, p>0.05), το εκπαιδευτικό επίπεδο (χ2= 1.28, df=2, p>0.05), τα έτη εργασίας (χ2= 0.42, df=2, p>0.05) και το ταμείο 3 ασφάλισης (χ2= 2.54, df=1, p>0.05). Παρατηρήθηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές στον επιπολασμό του λουμπάγκο των εκπαιδευτικών σύμφωνα με την ηλικία (χ2= 47.14, df=2, p<0.001), με την ειδικότητα (χ2= 28.57, df=2, p<0.001) και το σωματικό βάρος (χ2= 30.09, df=2, p<0.001). Δεν παρατηρήθηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές στον επιπολασμό της ισχιαλγίας των εκπαιδευτικών σύμφωνα με το φύλο (χ2= 2.98, df=1, p>0.05), το εκπαιδευτικό επίπεδο (χ2= 1.28, df=2, p>0.05), τα έτη εργασίας (χ2= 3.80, df=2, p>0.05) και το ταμείο ασφάλισης (χ2= 0.51, df=2, p>0.05). Παρατηρήθηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές στον επιπολασμό της ισχιαλγίας των εκπαιδευτικών σύμφωνα με την ηλικία (χ2= 40.11, df=2, p<0.001), με την ειδικότητα (χ2= 37.95, df=2, p<0.001) και το σωματικό βάρος (χ2= 31.38, df=2, p<0.001).
Chronic Lowr back syndromeς of primary school teachers.
Keywords: Σπονδυλική στήλη - Ασθένειες; Οσφυαλγία; Σπονδυλική στήλη - Τραύματα και κακώσεις; Spine - Deseases; Backache; Spine - Wounds and injuries; Σύνδρομα; Οσφυαλγία; Οσφυοισχιαλγία; Λουμπάγκο; Ισχιαλγία; Syndromes; Backache; Osfyoischialgia; Lumbago; Sciatica