Η διδασκαλία της ιστορίας σε διαπολιτισμικά σχολεία - Πολυχρονάκου, Φωτεινή (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Η παρούσα εργασία επιχειρεί να διερευνήσει τις αντιλήψεις των φιλολόγων των διαπολιτισμικών σχολείων απέναντι στην εκμάθηση της ιστορίας και να καταγράψει τις εκπαιδευτικές πρακτικές που χρησιμοποιούν κατά τη διδασκαλία του μαθήματος της ιστορίας σε μαθητές με γλωσσική και πολιτισμική ετερότητα. Το δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν 8 εν ενεργεία γυναίκες φιλόλογοι από τέσσερα διαπολιτισμικά σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Ακολουθήθηκε η ποιοτική μεθοδολογική προσέγγιση και η συλλογή των δεδομένων έγινε με τη χρήση ημιδομημένης συνέντευξης. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν την θετική στάση των φιλολόγων του δείγματος απέναντι στην εκμάθηση της ιστορίας. Οι συμμετέχοντες αντιμετωπίζουν την εκμάθηση της ιστορίας σε διαπολιτισμικό σχολείο θετικά σε θεωρητικό επίπεδο και αναφέρουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά στο σχολικό περιβάλλον. Αναφορικά με τις εκπαιδευτικές πρακτικές που εφαρμόζουν κατά τη διδασκαλία του μαθήματος της ιστορίας, η πιο συνήθης είναι η απλοποίηση του μαθήματος, ενώ γίνονται προσπάθειες χρήσης πρακτικών βιωματικής μάθησης, μη λεκτικών μορφών επικοινωνίας και διδακτικής αξιοποίησης της πολιτισμικής κυρίως και δευτερευόντως της ετερότητας των μαθητών τους.
Αριθμός Εισαγωγής: 012532 cd
Keywords: Πολυπολιτισμική εκπαίδευση -- Ελλάδα; Ιστορία -- Μελέτη και διδασκαλία (Δευτεροβάθμια) -- Ελλάδα; Μειονότητες -- Εκπαίδευση -- Ελλάδα; Φιλόλογοι; Αντιλήψεις; Πρακτικές; Διαπολιτισμικότητα; Εθνική ταυτότητα; Σχολική Ιστορία; Multicultural school teachers; Perceptions; Practices; Interculturalism; National identity; School History