Η οικονομική διάσταση του κοινωνικού κεφαλαίου - Αντωνέα, Ελένη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2012)
Εισαγωγή: το κοινωνικό κεφάλαιο είναι ο συνδετικός κρίκος της κοινωνίας και αφορά την εσωτερική κοινωνική και πολιτισμική συνοχή της, τους κανόνες και τις αξίες που ορίζουν τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των ανθρώπων και των θεσμών. Σκοπός: αυτής της διπλωματικής εργασίας είναι η περιγραφή και η παρουσία του όρου «Κοινωνικό Κεφάλαιο, η ανάλυση των μορφών ύπαρξής του καθώς και η λειτουργία του σε διάφορους τομείς, όπως η οικονομία, η παραγωγή καθώς και η προσωπική ζωή των ανθρώπων. Μπορούμε να πούμε ότι το Κοινωνικό Κεφάλαιο αποτελεί μια πολυδιάστατη έννοια και μέσα από διάφορες και συνεχώς αυξανόμενες εμπειρικές μελέτες αναδεικνύεται και αποδεικνύεται η συμβολή του Κοινωνικού Κεφαλαίου στην ανάπτυξη. Η βασική ιδέα για τη μελέτη του Κοινωνικού Κεφαλαίου είναι απλή: η κοινωνική ευημερία και η ατομική επιτυχία σχετίζονται με τη δυνατότητα των ατόμων και των ομάδων να διαθέτουν και να χρησιμοποιούν προς όφελος τους σχέσεις και διασυνδέσεις οι οποίες μπορούν να αποβούν ευεργετικές για την επίτευξη των στόχων τους. Μεθοδολογία: Η παρούσα διπλωματική εργασία αποτελεί βιβλιογραφική ανασκόπηση του όρου Κοινωνικό Κεφάλαιο όπως αυτό αναλύεται από πληθώρα ερευνητών με στόχο την απόκτηση μιας αναλυτικής εικόνας για την καλύτερη κατανόηση των οικονομικών πτυχών του φαινομένου. Η δομή της εργασίας περιλαμβάνει τη θεωρητική ανάλυση του Κοινωνικού Κεφαλαίου: ορισμοί, μορφές και διαστάσεις του. Στη συνέχεια αναλύονται εκτενέστερα οι όροι «εμπιστοσύνη» και «κοινωνικά δίκτυα», τα οποία αποτελούν τη βάση και το μέσο ανάπτυξης, αντίστοιχα, του φαινομένου που ονομάζουμε Κοινωνικό Κεφάλαιο. Τέλος αναλύονται οι επιπτώσεις της παρουσίας του Κοινωνικού Κεφαλαίου στην οικονομία. Η Διπλωματική εργασία ολοκληρώνεται με την παρουσία βασικών γενικών συμπερασμάτων.
Μ.Δ.Ε. 72
Keywords: Κοινωνικό κεφάλαιο; Εμπιστοσύνη; Κοινωνικά δίκτυα; Οικονομία; Μετανάστευση