Η Τουρκική Εξωτερική Πολιτική στα Δυτικά Βαλκάνια: Η άσκηση Δημόσιας Διπλωματίας και Ήπιας Ισχύος μέσω του Ιδρύματος Yunus Emre - Τσουλφά, Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Στην παρούσα εργασία θα προσεγγιστεί η έννοια της δημόσιας διπλωματίας και ο ρόλος που διαδραματίζει στην εξωτερική πολιτική μιας χώρας, συγκεκριμένα της Τουρκίας στα Δυτικά Βαλκάνια, αυτή και η ήπια ισχύς. Η δημόσια διπλωματία θα διαχωριστεί από άλλες έννοιες που μπορεί να συγχέεται και θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στα εργαλεία άσκησης της. Παράλληλα, θα εξεταστεί το ποια είναι η εξωτερική πολιτική της Τουρκικής Δημοκρατίας από το 2002 κι εντεύθεν στα Δυτικά Βαλκάνια. Για τον λόγο αυτό, θα μελετηθούν οι γενικές αρχές που διέπουν εν γένει την τουρκική εξωτερική πολιτική, η ιδεολογία του νέο- οθωμανισμού μέσα σε αυτήν και οι ιδέες του « Στρατηγικού Βάθους» όπως αποτυπώνονται αυτό τον Ahmet Davutoğlu. Κατανοώντας αυτό το γενικό πλαίσιο θα διευκολυνθεί η μελέτη της δράσης της Τουρκίας συγκεκριμένα στα Δυτικά Βαλκάνια μέσω των πολιτικών και στρατιωτικών σχέσεων που αναπτύσσονται, καθώς και μέσω μηχανισμών ήπιας ισχύος και της πολιτιστικής διπλωματίας. Τέλος, στο τρίτο κεφάλαιο θα αναφερθεί το παράδειγμα του τουρκικού φορέα πολιτιστικής διπλωματίας, του ιδρύματος Yunus Emre και η δράση του στα Δυτικά Βαλκάνια.
The Turkish Foreign Policy in the Western Balkans: Public Diplomacy via Yunus Emre Foundation
Keywords: Διπλωματία; Τουρκία--Εξωτερικές σχέσεις; Βαλκανική Χερσόνησος--Εξωτερικές σχέσεις; Δυτικά Βαλκάνια; Ισλάμ; Ήπια ισχύς; Δημόσια διπλωματία; Πολιτιστική διπλωματία; Νέο-οθωμανισμός; Εκπαίδευση