Επισκόπηση των παρεχόμενων υπηρεσιών εκπαίδευσης των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Περιφέρειας Πελοποννήσου - Πουτακίδη, Χριστίνα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως αντικείμενο την επισκόπηση των παρεχόμενων υπηρεσιών εκπαίδευσης στα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πελοποννήσου. Μετά από βιβλιογραφική επισκόπηση παρουσιάζεται ο θεσμός της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και οι συνιστώσες του (θεωρητικά ζητήματα, παιδαγωγικά ζητήματα και πρακτικά ζητήματα). Με μια σύντομη ιστορική αναδρομή η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση ανάγεται στη δεκαετία του 1960, ενώ στην Ελλάδα εισάγεται στα προγράμματα των σχολείων το 1990. Ο θεσμός των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) ξεκινάει το 1993 στην Ελλάδα με την ίδρυση του πρώτου Κέντρου στην Κλειτορία της επαρχίας Καλαβρύτων του Νομού Αχαΐας, ενώ σήμερα λειτουργούν ανά την ελληνική επικράτεια 53 Κέντρα. Η έρευνα επιδιώκει να καταγράψει τις απόψεις και τη στάση των εκπαιδευτικών Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι επισκέφθηκαν και παρακολούθησαν μαζί με τους μαθητές τους κάποιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στα ΚΠΕ, μετά την επίσκεψή τους. Φιλοδοξεί, επίσης, να παρουσιάσει τις αξιολογικές κρίσεις των εκπαιδευτικών ως προς την πληρότητα, την εγκυρότητα και τη συνέπεια του περιεχομένου του εκπαιδευτικού προγράμματος που παρακολούθησαν, ως προς την απλότητα, την ακρίβεια και τη σαφήνεια στη διατύπωση και τη σύνταξη της χρησιμοποιούμενης γλώσσας από τους υπευθύνους και ως προς τον βαθμό παρακίνησης των μαθητών για περαιτέρω συζήτηση και αναζήτηση στοιχείων. Για τη συλλογή των δεδομένων έγινε χρήση ερωτηματολογίων σε έντυπη μορφή (78 ερωτηματολόγια) τα οποία μοιράστηκαν στα πέντε ΚΠΕ της Περιφέρειας Πελοποννήσου (Σικυωνίων, Μολάων, Καλαμάτας, Νέας Κίου και Καστρίου). Με την ποσοτική ανάλυση όλων των δεδομένων, μερικά από τα συμπεράσματα που αναδείχθηκαν είναι η θετική στάση των εκπαιδευτικών στον θεσμό των ΚΠΕ, η απόκτηση εξοικείωσης με τα περιβαλλοντικά προγράμματα, η κατάκτηση γνώσεων και η ανάπτυξη δεξιοτήτων εκ μέρους τους που κάνουν αποδοτικότερη την καθημερινή τους πρακτική, η ανάπτυξη κοινωνικών σχέσεων και η ευαισθητοποίηση για θέματα περιβάλλοντος. Για τους μαθητές τους οι εκπαιδευτικοί θεωρούν πως απολαμβάνουν πολύ τις δραστηριότητες στα ΚΠΕ, είχαν ενεργητική συμμετοχή, βελτίωσαν τις γνώσεις τους στο συγκεκριμένο περιβαλλοντικό θέμα, ενώ επηρεάστηκαν θετικά για τα γενικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα. Στα σχόλια που εξέφρασαν οι εκπαιδευτικοί επεσήμαναν την εξαιρετική εμπειρία τους στο πεδίο (στο φυσικό και οικιστικό περιβάλλον) και τη φιλική αντιμετώπιση εκ μέρους των υπευθύνων. Στις προτάσεις βελτίωσης που διατύπωσαν πρότειναν να έχουν περισσότερο χρόνο στη διάθεσή τους στα ΚΠΕ και να συμμετέχουν σε περισσότερες βιωματικές δραστηριότητες.
Αριθμός Εισαγωγής: 012142-012143 cd
Keywords: Περιβαλλοντική εκπαίδευση -- Ελλάδα; Περιβαλλοντική εκπαίδευση -- Μελέτη και διδασκαλία; Περιβαλλοντική εκπαίδευση -- Προγράμματα δραστηριοτήτων; Περιβαλλοντική εκπαίδευση; Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης; Περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση; Δεξιότητες; Γνώσεις; Εκπαιδευτικό πρόγραμμα